TLN informeert over Corona virus

Geplaatst door

Het Corona virus rukt nu ook in Europa op. Het virus lijkt zich vooralsnog te beperken tot noord Italië en om dat zo te houden informeert TLN haar leden die daar actief zijn met zinvolle tips.

Het Corona (COVID-19) virus is aangetroffen in Noord-Italië in de regio's Lombardije, Veneto en Piemonte. De besmetting kwam op vrijdag 21 februari 2020 in een ziekenhuis in de plaats Codogno aan het licht en inmiddels zijn er zes slachtoffers te betreuren.

Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen, trof de Italiaanse overheid in delen van het land vergaande maatregelen. Zo is een aantal stadjes van de buitenwereld afgesloten en zijn enkele besmettingshaarden in het noorden van Italië voorlopig onderworpen aan een in- en uitreisverbod. De toegangswegen worden daar gecontroleerd. In bepaalde gebieden zijn grote publieke evenementen afgelast en zijn openbare instellingen tijdelijk gesloten, zoals musea maar ook scholen en universiteiten.

Het kan dus zomaar zijn dat je laad- of losadres onbereikbaar is geworden door een politie afzetting. Hoewel dat van het ene moment op het andere kan veranderen is het toch raadzaam om van te voren informatie in te winnen. Dat kan via het ministerie van Buitenlandse zaken, het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid, en via de Italiaanse overheid op een Engelstalige website die je hier vindt.

Verder meldt TLN dat het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het Corona-virus als buitengewone omstandigheid bestempeld. Dit betekent dat werkgevers in bepaalde situaties van overmacht de werktijd van hun werknemers kunnen verkorten. Het gaat dan bijvoorbeeld om buitengewone omstandigheden die niet tot het normale ondernemersrisico behoren. Zodra een werkgever een vergunning voor werktijdverkorting heeft, kan hij voor zijn werknemers voor de niet-gewerkte uren een WW-uitkering aanvragen bij het UWV.

Zelf zouden we een aantal voor de hand liggende tips voor Italië rijders toe willen voegen. Zo is het van belang dat chauffeurs nog meer dan anders aan hun persoonlijke hygiëne denken en alert zijn op de verschijnselen van het Corona virus. Dat begint met koorts. Ook het schudden van handen vormt een risico. En voor de goede orde, je hoeft echt niet met een mondkapje of erger achter het stuur te gaan zitten maar het is wel aan te raden om goed op te letten.