Volvo Rijstijl training Code-95

Geplaatst door

Ook als journalist ontkom je niet aan de verplichte nascholing in het kader van de Code95. Dat wil zeggen, als je ook af en toe met betaalde lading wilt kunnen rijden, en dat doen we soms. Vandaar dat we ons deze keer door Volvo laten inwijden in de geheimen van het nog zuiniger rijden. Instructeur Ronald Meupelenberg nam ons onderhanden tijdens een uiterst leerzaam dagje. Dat we daarbij van alles zouden leren over stoplichten was mooi meegenomen.

We worden ontvangen bij Volvo Trucks dealer Harbers Trucks in Barneveld. Onze driver trainer Ronald Meupelenberg zit met chauffeur Erwin de Boer al klaar. Erwin rijdt voor Bakker en Schilder en ook hij komt een dagje cursus doen. Nadat we de presentielijst getekend hebben begint Ronald met zijn uitleg. ,,We doen vandaag een rijstijltraining, en dat is dus breder dan alleen het nieuwe rijden. Met deze rijstijltraining willen we het weggedrag verbeteren waardoor chauffeurs veiliger, bewuster en vooral ook zuiniger hun werk kunnen doen, zonder dat ze minder productief zijn. Dat doen we door twee keer een rondje te rijden. Eerst zoals je zelf denkt dat het goed is, en dan na de theorie nog een keer’’.

Motorrem

Tot zover is er geen nieuws onder de zon, want dit is een beproefd concept. Het tweede rondje zal altijd zuiniger zijn, ook zonder de theorie, want het simpele feit dat je dan de route kent zorgt al voor een verbruiksvoordeel. Ronald is dat met ons eens maar hij zegt wel degelijk veel toe te kunnen voegen. We zijn benieuwd. Erwin neemt als eerste het stuur en we beginnen aan een prachtige rit over de Veluwe. De Volvo FH heeft vier goedgekeurde zitplaatsen met gordels waardoor meerijden geen probleem vormt. Onderweg ontstaat er een interessante discussie over het gebruik van de motorrem. Ik ben met Erwin eens dat het gebruik daarvan remvoering spaart, maar Ronald houdt er een hele andere mening op na. ,,Dak klopt, en bij sommige merken krijg je er zelfs extra duimpjes omhoog mee. Toch ziet Volvo dat anders, want het kost juist extra banden op de trekas, en het kan zorgen dat je remvoeringen juist verglazen. Verder heeft uitrollen altijd de voorkeur boven remmen met het oog op het verbruik. De motorrem in de automaatstand, waarbij hij samenwerkt met de bedrijfsrem is echt het beste’’.

Stoplichten

Halverwege de rit neem ik het stuur over van Erwin om zo de terugweg naar Barneveld te rijden. De ritgegevens worden opgeslagen in de chauffeurscoaching app van de boordcomputer. Na de rit wordt dat uitgelezen en dan blijkt de score met 86 van de 100 punten niet tegen te vallen. Toch zijn er volgens het systeem nog winstpuntjes te halen, met name op het gebied van uitrollen en remgedrag. Tijdens het theoriegedeelte legt Ronald uit waarmee we het verschil kunnen maken. Eén heel belangrijk punt is het gedrag bij stoplichten. Ronald heeft daar een serieuze studie van gemaakt. ,,Als je aan komt rijden dan zijn er sensoren in het wegdek waarmee je jezelf aanmeldt. Als er verder nog niemand op de kruising is dan moet je dus zo snel mogelijk aanmelden. Meteen daarna kan de voet van het gas om zoveel mogelijk te rollen. Overigens verschilt de afstand tussen de sensoren en het stoplicht. Hoe hoger de toegestane snelheid hoe verder ze voor de kruising liggen’’.

Paarden voeren

Naast de sensoren bij de stoplichten zijn er nog een aantal leuke trucjes waarmee je als chauffeur je voordeel kunt doen. Zo kun je het navigatiescherm gebruiken om vooruit te kijken. Op dat schermpje zie je bijvoorbeeld een rotonde die na een bocht ligt al veel eerder. Door dan te stoppen met het ‘voeren van de paarden’, oftewel van het gas af te gaan spaar je echt heel veel brandstof. Niets is zo effectief als uitrollen, en dat is ook de reden waarom Ronald een grote tegenstander is van de motorrem functie die sommige trucks hebben. Ronald: ,,In die functie remt de motorrem meteen af als je van het gas af gaat. Daarmee zet je alle energie die er nog in de combinatie zit om in warmte, en dat is zonde’’. Ook het manueel bedienen van de motorrem- of retarder wordt afgeraden door Ronald. ,,Het is het beste om de software van de truck dat zelf te laten doen, samen met de bedrijfsremmen. Dat is zowel voor het verbruik als voor de slijtage aan banden en remmen het beste’’.

Resultaat!

Na de theorie en de lunch, (met broodje bal!) gaan we het zelfde rondje nog een keer rijden. Erwin begint weer en hij is duidelijk meer gefocust op uitrollen en remgedrag. Ronald herinnert Erwin hier en daar aan de theorieles aan de hand van voorbeelden en dat werpt zijn vruchten af. Op het keerpunt waar ik het stuur over neem maakt Ronald de balans op voor Erwin. Hij blijkt een aanzienlijke besparing gehaald te hebben en Ronald is tevreden over het resultaat. Nu mag ik ook laten zien dat het beter kan. De lat ligt hoog, maar met een beetje hulp en coaching breng ik de Volvo FH uiteindelijk net zo snel terug als tijdens de eerste rit, maar wel veel goedkoper. De uiteindelijke score bedraagt 96 punten en daarmee mag ik thuiskomen! Natuurlijk is het halen van een hoge score tijdens zo’n dag een soort kunstje, maar het laat wel degelijk zien wat er mogelijk is. Ronald: ,,Jullie hebben beide hele mooie verbeteringen laten zien vandaag. Ik weet dat je dat in de dagelijkse praktijk nooit helemaal waar kunt maken maar er blijft altijd wat hangen van zo’n dag. Door jezelf een aantal van de gekeerde tips eigen te maken breng je daarmee uiteindelijk je verbruik naar beneden met een aantal procenten, en daar ging het om vandaag!’’.

Iep van der Meer