Weer een hoogteprobleem met de nieuwe defensietruck

Nieuws
09-09-2021 | Door Tim de Jong

Eén van Scania Gryphus-varianten van Defensie blijkt in combinatie met de standaard 8-voet container hoger te zijn dan de wettelijk toegestane 4 meter. Het gaat om enkele centimeters, laat Defensie weten.

De leverancier, zegt Defensie doelend op Scania, is op de hoogte gesteld en voert samen met Defensie metingen uit. "Indien de geconstateerde hoogte-overschrijding dan wordt bevestigd, heeft de leverancier aangegeven het probleem op te lossen. Deze versie van de Gryphus, de Scania Gryphus High Operational met 8-voet container, mag voorlopig niet de openbare weg op." Dat heeft minister Ank Bijleveld-Schouten de Kamer vandaag per brief laten weten.  

Reactie Scania

We hebben Scania om een reactie gevraagd. De truckfabrikant stelt dat de trucks voorzien van een container hooguit twee centimeter boven de vier meter uit komen. "Zoals Defensie aangeeft, gaan wij dit voor ze oplossen." 

Ontheffing

Defensie gaat nu ontheffing vragen om met de specifieke combinatie Scania Gryphus High Operational met 8-voet container toch de weg op te mogen. De toestemming zal dan gelden voor een bepaalde tijd en specifieke routes. Toestemming is mogelijk als ook de Rijksdienst voor Wegverkeer de route als veilig heeft aangemerkt. In afwachting daarvan mag deze specifieke combinatie niet de openbare weg op. Eerder bleken de Scania’s ook al te hoog om in de garages van kazernes te passen.

Vervanging

De Scania Gryphus vervangt geleidelijk de meer dan 30 jaar oude huidige DAF vrachtwagens. Het is een deel van het zogenoemde programma Defensiebrede Vervanging Operationele Wielvoertuigen (DVOW). Een deel van de voertuigen is opgebouwd uit een vrachtwagen en een laadbak (met kraan, laadlift of personeelsmodule). Een ander deel bevat een container. (een commandovoering-, werkplaats-, brandstof- of gewone goederencontainer). Defensie heeft meer dan 1.600 acht voet containers besteld. Voertuig en laadbak of container worden zoveel mogelijk als systeem bij elkaar gehouden.

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
16-12-2021
Scania_Gryphus_LR.jpg

Scania: hoogteprobleem Gryphus legervoertuig opgelost

Onlangs maakte Defensie melding van het feit dat de Scania Gryphus 100kN High Operational (HO), inclusief…
Nieuws
06-10-2020
Scania-Gryphus-8x8-Defensie-1LR.jpg

Defensie bestelt nog eens 800 Scania trucks

Scania Production Zwolle is gestart met de uitlevering van de Scania Gryphus 8x8 voertuigen aan Defensie. Na…
Nieuws
14-10-2021
Scania_Gryphus_8x8_LR.jpg

Ontheffing voor te hoge Scania van Defensie

Defensie mag in Nederland de openbare weg weer op met de Scania Gryphus High Operational in combinatie met…