Winter in Nederland: Eerste vervoerders haken af!

Geplaatst door

Koning winter regeert momenteel in Nederland en eindelijk gaat het weer eens ergens anders over dan over corona. De sneeuw heeft vrijwel heel Nederland nu in zijn greep, al valt het in het noorden nog erg mee. Intussen leggen de eerste vervoerders hun activiteiten stil voor morgen.

In grote delen van het land sneeuwde het de hele nacht maar in het noorden begon het vanmorgen rond een uur of zes pas. De sneeuwlaag is daar nog niet heel dik, maar door de harde wind ontstaan er wel duintjes. Rijkswaterstaat zette sinds zaterdagavond een vloot van 546 strooiwagens in.

Hele nacht door

Deze vloot was de hele nacht in touw. Afgelopen nacht was Marco Schaap, in het dagelijks leven werkzaam bij J.K. van den Dool uit Wassenaar, een van de chauffeurs die aan de slag moest met zijn sneeuwschuiver. Zijn collega Niels van Duijvenboden loste hem vandaag af en daarmee had BIGtruck zijn eigen soldaten aan het sneeuwbestrijdingsfront! Niels maakt deel uit van een formatie van drie auto's, waarvan er twee met een sneeuwschuif zijn uitgerust. De groep die vertrekt vanuit Steunpunt Delfgauw van Rijkswaterstaat omvat in totaal twintig man. Zij rijden in trucks van uiteenlopende merken, zoals de foto's die Niels maakte, mooi laten zien. Ook Niels draait een dienst van twaalf uur eer hij weer wordt afgelost. "We rijden door tot de wegen schoon zijn", zegt hij. 

Wanneer morgenvroeg het transport weer op gang komt, wordt het zout beter ingereden. De verwachting is dan, ook omdat het dan gestopt is met sneeuwen, dat het verkeer niet meer zoveel hinder zal ondervinden. Op de foto's zie je de harde werkers van de sneeuwploegen en een eenzame Jumbo auto die onderweg is naar een supermarkt. Die mannen krijgen het druk trouwens, want de winkels zijn gisteren vrijwel geplunderd om in te slaan voor deze barre winter. 

Inmiddels bereiken ons nu de eerste berichten van vervoerders die besloten hebben morgen niet te gaan rijden. Wat doet jouw baas? Reageer op onze Facebook-pagina!

Tekst: Tim de Jong, Iep van der Meer, beeld: Iep en Niels.

Video's