Jubileum voor P. Greving Transport Hoogeveen

Nieuws
05-05-2023 | Door Iep van der Meer

K.Greving Transport Hoogeveen bestaat 25 jaar en dat werd uiteraard gevierd. Het transportbedrijf met inmiddels 35 voertuigen, waaronder ook het kleinere spul heeft echter een veel langere historie, en op de trucks staat geen K. Greving maar P. Greving & Zn. Hoe zit dat?

Klaas Greving is een zoon van Piet Greving uit Groningen. Het familie transportbedrijf Gebroeders Greving in Groningen werd 75 jaar geleden opgericht door Piet en zijn broer, later overgenomen door zoon Menno en de zoon van zijn broer. Zelf wilde Piet echter ook door, en hij kreeg daar ook een transport vergunning (toen nog tonnages) voor. Die waren schaars in die tijd, en besloten werd dat zijn zoon Klaas met die tonnages een transportbedrijf opstartte . Dat werd P. Greving & Zn. De oprichting was 01-01-1986 in Lieveren en Klaas Greving zette vooral in op internationaal transport vanuit Denemarken, onder meer met een lijndienst tussen Parijs en Denemarken. In die jaren reed het bedrijf met voor die tijd spectaculaire DAF 3600 Space Cab trekkers.

In 1988 verhuisde het bedrijf naar Hoogeveen en kwamen er gestaag meer auto’s. Helaas overleed Piet al in eind 1989 en heeft de opmars dus niet echt mee mogen maken. Door het vergroten van de onderneming werd een BV opgericht K. Greving BV. Als eerbetoon aan zijn vader besloot Klaas wel dat er altijd P. Greving & Zn op de auto’s bleef staan.

Nederland

In 1998 zat het even niet mee voor het bedrijf, maar Klaas Greving wist een succesvolle doorstart te maken onder de naam K. Greving Transport BV. Op de trucks bleef de P. van Piet staan tot de dag van vandaag. Een andere bijzonderheid is dat er nooit Holland maar Nederland op de trucks staan. ,,Wij hebben de provincies Noord- en Zuid- Holland, maar daar wonen wij niet. Het land heet gewoon Nederland, en dat staat dan ook op de trucks.’’ Aldus Klaas Greving.

3 nieuwe trekkers

Het bedrijf werd na de doorstart breder qua activiteiten. Zo rijden er nu koeltrailers, en houdt K. Greving zich bezig met distributie, kippertransport en nog steeds met internationaal transport. Tijdens de feestelijkheden werden drie jubilarissen verrast en werden er drie nieuwe trucks onthuld. Twee nieuwe DAF XF 480 FTR 6x2 trekkers met sleepas en een nieuwe Volvo FH 4x2 trekker. Eén van die twee trekkers is voorzien van hydrauliek omdat klaas daar zelf mee gaat rijden voor de kippertrailer. De tweede DAF XF wordt ingezet met een schuifzeil oplegger met kooi- Aap.

Meer dan 25 jaar

Kortom, de historie van het bedrijf is al heel wat langer dan de 25 jaar na de doorstart, maar sindsdien heeft P. Greving een mooie ontwikkeling doorgemaakt. Inmiddels is de zoon van Klaas, Poul Erik Greving voor 50% aandeelhouder in het bedrijf. Hij zal dit jaar nog de resterende 50% van de aandelen overnemen. Poul Erik heeft twee zonen. Daar mee klopt de bedrijfsnaam P. Greving & Zn. straks weer helemaal.

Leuk om te vermelden is dat bedrijven als Kraal, Hartman Expeditie en Oldenburger Transport eigenlijk allemaal zijn begonnen onder de invloed van P. Greving Transport. Deze ondernemers begonnen namelijk alle drie als chauffeur bij Klaas Greving. Daarmee is het een bedrijf wat niet meer weg te denken is uit de transport geschiedenis.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
22-06-2017
GrevingFTF2-1400.jpg

De FTF's van Greving

De firma Greving in Groningen kent een mooie historie waar het gaat om trucks van het Nederlandse merk FTF. De allerlaatste FTF ooit…
Nieuws
12-03-2021
Dusseldorp_Scania-1-pers-2021.jpg

Trouwe klant Jos Dusseldorp investeert in Scania

Jos Dusseldorp Transport uit Lichtenvoorde rijdt al meer dan 20 jaar met Scania. Recent nam het bedrijf…
Nieuws
14-11-2017
Hoekstra_P370_2_pers_2017.jpg

Eerste nieuwe Scania P-Serie voor Hoekstra Sneek

Chauffeur Lolke van Sinderen staat met een brede glimlach naast zijn fonkelnieuwe Scania P370 trekker.…