Luchtgeveerde Volvo FM betonmixers voor BCK

Nieuws
02-04-2024 | Door Iep van der Meer

Betonmortel Centrale Koudekerk (BCK) heeft onlangs twee bijzondere Volvo FM 500 10x4 betonmixers in gebruik genomen. Het zijn de eerste Volvo FM 5-assige 49-tons TAG-XL betonmixers in Nederland die volledig rondom luchtgeveerd zijn. Daarmee zet BCK in op maximaal rijcomfort voor de chauffeurs. De trucks zijn geleverd door Volvo Group Truck Center Alphen aan den Rijn.

BCK produceert betonmortel, groutmortels, cementgebonden gietdekvloeren (Eco2floor) en aanverwante producten. Het transport doet het bedrijf met 22 betonmixers, waaronder twee nieuwe Volvo FM 500 10x4 betonmixers. “Het is voor het eerst dat de Volvo FM betonmixers in deze configuratie leverbaar zijn met luchtvering rondom”, zegt Roald van der Wal, directeur van BCK. “We hebben hiervoor gekozen om het rijcomfort nog verder te vergroten, ook in combinatie met het elektronisch geregelde stuurbekrachtigingssysteem Volvo Dynamic Steering. Chauffeurs vinden het een genot om met deze trucks te rijden. Ze voelen drempels praktisch niet meer.” 

De luchtvering levert nog een belangrijk voordeel op. Van der Wal: “Wij komen met deze truck vaak op niet verharde, oneffen ondergronden. Ook de vloeibaarheid van de betonmortel wisselt. In dat geval is het een extra voordeel dat we met de luchtvering het chassis iets voorover kunnen zetten of juist meer achterover voor optimale stabiliteit.”

Maximale belasting

De Volvo FM betonmixers zijn voorzien van een 15-kuubs Schwing Stetter betonmixer die is opgebouwd door Boogert Service in Nieuwerkerk. Beide trucks zijn voorzien van een 49-tons TAG-XL asconfiguratie om het wettelijk toegestane maximale gewicht optimaal te benutten. Van der Wal: “Betonmortel is een heel zwaar product. Met deze trucks halen we altijd het wettelijk maximaal toegestane gewicht. Dankzij de TAG-XL asconfiguratie hebben deze trucks een GVW van 49 ton en zijn ze daar uitstekend op berekend, ook in combinatie met 10-tons luchtgeveerde voorassen.”

Veiligheid belangrijk

De keuze voor Volvo Trucks is ook een keuze voor veiligheid, vervolgt Van der Wal. “Volvo Trucks staat bekend om zijn geavanceerde veiligheidsfuncties. Op deze truck hebben we de meest uitgebreide veiligheidsopties, met ook Forward Collision Warning met Adaptive Cruise Control en een dodehoekcamera in de rechterspiegel. Deze trucks zijn voor ons de ideale combinatie van betrouwbaarheid, veiligheid en comfort voor de chauffeur.”

Jong wagenpark

Het grootste deel van de vloot van BCK bestaat uit Volvo-trucks. “Wij hebben 22 betonmixers en elk jaar vervangen we 3 à 4 combinaties. Wij zetten proactief in op een jong wagenpark met betrouwbare voertuigen die voldoen aan de specifieke eisen die heden ten dage worden gesteld aan de inzet in (binnen)stedelijke gebieden. Opdrachtgevers wegen de uitstoot steeds vaker mee in hun keuzes. Natuurlijk wordt daarbij vooral gekeken naar het product dat we produceren en leveren, maar ook het transport weegt mee. Een jong wagenpark helpt om de uitstoot zo laag mogelijk te houden door toepassing van nieuwe technieken. Ander voordeel is dat jonge trucks relatief minder onderhoud nodig hebben.”

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
07-09-2023
670_2023_VDT_Rijnsburg-010

Twee Volvo FH LZV trekkers voor VDT

Transportbedrijf VDT heeft twee Volvo FH 500 4x2 X-Low-trekkers gebruik genomen. Het bedrijf  zet de trucks met…
Nieuws
09-09-2023
Volvo treffen Balkbrug (20)

Volvo Oldtimer Weekend Balkbrug

Zaterdag 9 en zondag 10 september is het Volvo Oldtimer Weekend in Balkbrug. Hoewel de naam wat algemeen is gaat het uitsluitend…
Nieuws
09-02-2023
670_2023_VAN_LEEUWEN_ROTTERDAM-006

Volvo trucks voor Van Leeuwen Recycling

De van Leeuwen Recycling Groep in Rotterdam heeft een aantal nieuwe Volvo trucks in de vloot opgenomen. Het gaat…