Mammoet en Scheuerle onthullen eerste TPA

Nieuws
30-08-2018 | Door Tim de Jong

Twee jaar geleden zagen we al een animatie, nu is het echt: de Trailer Power Assist, gebouwd door Scheuerle, naar specificaties van Mammoet. Met duizend pk gaat de eerste TPA de weg op.

Het zal je doen denken aan een SPMT, maar de TPA kan veel meer. Daardoor worden vele trekkers overbodig, worden transporten korter en zijn er minder mensen bij nodig en wordt de veiligheid verbeterd, zegt Mammoet. Als uitgangspunt nam Mammoet de bekende SPMT K25 van Scheuerle, die al eens eerder in BIGtruck stond, bij een reportage van Van Riel. Hiervan werd een zes-assige variant gebouwd, waarvan vier assen hydraulisch worden aangedreven. Voor de aandrijving zorgt een MTU V12 dieselmotor die de Tier 4 emissie eisen haalt.  Deze motor en deze constructie maken twee volledig uitgeruste zwaar transport trekkers overbodig, en dat is waar Mammoet over na dacht.

De Trailer Power Assist heeft een maximum snelheid van 28 km/h wat volgens Mammoet zo'n 20 keer sneller is dan een normale SPMT. Wanneer het sneller gaat, schakelt de TPA naar een freewheel modus, en neemt de zwaar transport trekker die er nog voor staat, het over. Bij de constructei is intens rekening gehouden met wat vergunningstechnisch mag en kan in Europa.

Minder ballast

De TPA is ook bedoeld om de brandstofrekening fors omlaag te brengen. Uiteraard worden exceptionele transporten minder complex en is er straks nog maar één chauffeur nodig. Bij het ontwerp is rekening gehouden met uiteenlopende weersomstandigheden van minus 40 tot plus 50 graden Celsius. Mocht de aandrijving van een van de assen uitvallen, dan nemen de andere drie het over, het transport gaat gewoon door. Mammoet zegt dat het al sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw gebruik maakt van SPMT's. Daarbij werd altijd samengewerkt met het Duitse Scheuerle. Verwacht wordt, dat de TPA als nieuwe standaard de SPMT opvolgt. Bekijk het filmpje!  

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
06-08-2020
SCHEUERLE_PF6_Berre_zoom_1500x970.jpg

Mammoet vervoert 430 ton zware reactoronderdelen per TPA

Zwaar transport gigant Mammoet had onlangs weer een leuk klusje. Er werden twee onderdelen van…
Nieuws
21-12-2018
wallpaper_tractomas_mobile_logo.jpg

Forse reorganisatie bij Nicolas

De Franse leverancier van equipment voor exceptioneel transport Nicolas, ondergaat een forse reorganisatie. Op 28 februari…
Nieuws
22-09-2018
IMG-20180922-WA0003.jpg

Open Dag Mammoet biedt grote afwisseling

De Open dag van Mammoet werd dit jaar georganiseerd nabij de hoofdvestiging van dit multinationale concern, in…