Nieuws
17-11-2016 | Door Tim de Jong

Mammoet is in het noorden van Zweden, binnen de poolcirkel, betrokken bij een megagroot verhuisproject. Dertig huizen moeten in één geheel verplaatst worden, om plaats te maken voor een grote ijzermijn.

Zweeds staal, we hebben er allemaal wel eens van gehoord. Ze maken er ook vrachtwagens van.  Het meeste Zweedse staal komt uit ijzermijnen hoog in Zweden, binnen de poolcirkel. Ook bij Gällivare wordt erts gewonnen en het blijkt dat de mijn daar zich uitstrekt onder een wijkje van zo'n dertig woningen, die ook nog culturele waarde hebben. Het Zweedse staatsmijnbedrijf wil de huizen compleet verhuizen.

Al maanden is Mammoet met de voorbereidingen bezig geweest. Mammoet zet twee trekkers in en achttien aslijnen. De huizen moeten zeven kilometer verplaatst worden, ze wegen uiteenlopend van 45 tot 220 ton. De grootste is 25 meter lang, twaalf meter breed en 13,3 meter hoog. De huizen worden na de verplaatsing gerenoveerd en weer bewoonbaar gemaakt. Mammoet heeft tot eind 2017 de tijd voor deze klus. De eerste huizen zijn inmiddels met succes verplaatst. Aan de foto's te zien, zat het mee met het weer daar.  

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
10-07-2019
Ale_noorwegen3.jpg

Exceptioneel transport in Noorwegen gruwelijk in de fout

Pal voor kerst publiceerden we in BIGtruck een reportage over exceptioneel vervoer over Noorse…
Nieuws
02-04-2019
Bolk2LR.jpg

Eerste van negen nieuwe Actros trucks voor Bolk

Bolk Transport uit Almelo heeft de eerste Actros 3358 6x4 LS-trekkers in gebruik genomen, uit een totale…
Nieuws
12-07-2016
Zwaartransp._2.jpg

Actros 4163 voor Zwaar Transport Zeeland

Recentelijk overhandigde Mercedes-Benz truckdealer Automotions een Actros 4163 8X4 SLT aan Zwaar Transport Zeeland.…