MAN flexHVC: kruising tussen truck en bus

Nieuws
23-11-2016 | Door Tim de Jong

‘Flexible Humanitarian Vehicle Concept’ is het resultaat van het afstudeerproject van student Johannes Schmutzler. flexHVC is volgens MAN een ‘all-terrain’ touringcar die kan worden ingezet om zieke of gewonde patiënten te vervoeren of fungeert als mobiele hulpunit en operatiekamer in crisisgebieden. Maar dan wel een touringcar met truckspecs, want het is een 8x8 met de motor voorin en de aandrijflijn van en MAN bouwtruck. De student werd bij zijn afstudeerproject geholpen door de bus- en touringcarspecialisten van MAN.

Effectieve medische zorg in vluchtelingenkampen en oorlogs- en crisisgebieden is bijna niet te doen. Dat gegeven diende als uitgangspunt voor flexHVC, ontworpen door Johannes Schmutzler, een student aan de Universiteit voor Kunst en Design in Offenbach. Hij ontwierp als afstudeeropdracht een voertuigconcept dat geheel is toegerust op humanitaire hulp. Als ideale basis voor zijn flexHVC koos de student voor een touringcar vanwege het formaat en de mogelijkheden voor een op maat ontworpen interieur. De all-terrain MAN GL 8x8 met de motor voorin gemonteerd dient als chassis. Het vierwielaandrijfsysteem van het voertuig maakt het studiemodel geschikt voor de zwaarste terreincondities. Bovendien voorziet de modulaire opbouw in 6x6- of 4x4-afgeleide varianten, afhankelijk van wat nodig is.

Drie ruimten

flexHVC is onderverdeeld in drie ruimten. Een woongedeelte met plek voor maximaal vier personen, denk aan artsen en verpleegkundigen, plus de cabine bevinden zich voorin. Om het team van medewerkers in oorlogsgebieden de nodige bescherming te bieden, heeft het voertuig een gepantserde bodem en extra cabinebescherming. Via de grote centrale deur is de flexHVC eenvoudig en snel toegankelijk of – in geval van nood – te verlaten. Het is echter vooral de achterzijde van de flexHVC die de ware, specialistische achtergrond van het voertuig prijsgeeft. Daar biedt een railsysteem de mogelijkheid om twee ‘modules’ (in het vier-assige model) vanaf de achterkant in het voertuig te laden, zegt MAN. 

De modules kunnen uiteenlopende uitrusting bevatten. Eén moduletype kan worden voorzien van zes bedden, waarmee de flexHVC ruimte biedt aan maximaal twaalf bedden voor het vervoeren van zieken of gewonden. Andere mogelijke modules voorzien in een volledig uitgeruste operatiekamer of medische basisuitrusting zoals die normaliter deel uitmaakt van een standaard praktijk. Medische professionals kunnen de flexHVC zo gebruiken als basis voor het uitvoeren van gangbare medische onderzoeken, maar ook als nood-operatiekamer. Tegelijkertijd zijn ze met de flexHVC volledig mobiel in plaats van gebonden te zijn aan een vaste locatie.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
19-04-2025
Volvo VNL

Ontslagronde bij Volvo Trucks USA

Volvo Trucks of North America voelt de gevolgen van de politiek van Donald Trump. Vervoerders stellen de aankoop van…
Nieuws
19-04-2025
R. de Jong Transport

Overname R. de Jong Transport door Van Duijn Transport

R. de Jong Transport uit Berkel en Rodenrijs is overgenomen door Van Duijn Transport uit De Lier.…
Nieuws
18-04-2025
25DT074_01 (960 x 640)

Daimler Truck klaar voor autonoom rijden in Amerika

De nieuwe Freightliner Cascadia is al helemaal voorbereid op autonoom rijden, zegt Daimler Truck.
BIGtruck online magazine is een onderdeel van Transwebgroup Coöperatief U.A.