Nederland: Geen fossiele trucks meer in 2040

Nieuws
10-11-2021 | Door Tim de Jong

Vijftien landen en tal van bedrijven in de transportsector verspreid over de wereld stappen over op schoon zwaar wegvervoer. Op initiatief van Nederland zetten zij op de klimaattop in Glasgow hun handtekening onder de ambitie dat vanaf 2040 alle nieuwe vrachtwagens en bussen in hun land rijden zonder uitlaatgassen. Omdat vrachtwagens gemiddeld zo’n tien jaar rondrijden, is de overeenkomst volgens het Ministerie van I&W een mooie stap om de uitstoot van broeikasgassen door vrachtwagens en bussen wereldwijd naar nul te krijgen in 2050.

Het zwaar vervoer over de weg blijft volgens het Ministerie een belangrijke bron van luchtvervuiling. De uitstoot van de transportsector wereldwijd is niet in lijn met de Parijsdoelen, schrijft zij. Zwaar verkeer zorgt voor ruim een derde van de CO2-uitstoot en zo’n 70% van de stikstofuitstoot van al het wegverkeer wereldwijd, en produceert veel schadelijke gassen die mensen direct inademen.

Oplossingen

“Met de vrachtwagen en bus die rijdt op een batterij of waterstof is daar een oplossing voor. Ze zijn stil en rijden zonder uitlaatgassen. Maar ze zijn nog wel duur. Veel transportondernemers hikken tegen de prijs aan, en veel producenten aarzelen nog om massaal schone vrachtwagens te gaan maken,” aldus het Ministerie.

Nederland wil tempo maken, blijkt uit het persbericht. “Ondernemers kunnen in ons land met subsidie een uitstootvrije bestelbus kopen, en ook voor vrachtwagens is zo’n regeling aanstaande. Maar die vrachtauto’s moeten er dan wel in ruime keuze zijn. Bouwers van bussen en vrachtwagens zijn wereldwijd verspreid. Internationale samenwerking is daarom van belang.”

" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Klik hier voor het hele verhaal! 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
14-12-2017
Thor-ET-One-01.jpg

Frankenstein-achtige elektrische truck uit VS

Na de Nikola en de Tesla, en natuurlijk de elektrische truck van Cummins, komt er wederom een spectaculair…
Nieuws
02-10-2019
DAF-CF-Electric-voor-Tinie-Manders-Transport-1-800x450.jpg

ING: Elektrische trucks in 2028 goedkoper dan diesels

Het Nederlandse wegvervoer staat voor een ingrijpende transitie. Vanaf 2025 worden 30 tot 40 stedelijke…
Nieuws
08-05-2017
Tesla-truck.jpg

Elon Musk: 'Alle transport wordt elektrisch'

Tesla heeft eerste details onthuld van de elektrische truck die het merk komen najaar op de markt wil brengen.…