Nieuwe cabinelengte volgens Mercedes

Nieuws
15-10-2021 | Door Iep van der Meer

Kort na het evenement van DAF in Spanje, waarbij menig journalist bij wijze van spreken verdwaalde in de riante XG-cabine, organiseerde Mercedes een introductie van hun nieuwe topcabine, de Actros L. Tegelijkertijd kon nader kennis gemaakt worden met de nieuwe eActros en de experimentele waterstoftruck van Mercedes, de GenH2.

Aan die laatste valt op, dat Mercedes achter de cabine een flinke stellage heeft opgebouwd met apparatuur die nodig is om de truck op waterstof naar wens te laten functioneren. We maakten deze foto, waarbij goed te zien was waar Mercedes de extra lengte voor nodig heeft. Afgelopen juli zagen we dit ook al bij Hyundai. Zij bouwden een frame waarin een zestal waterstoftanks een plekje achter de cabine hadden gevonden.

Europese cabinelengtes

Dit is waar die extra lengte voor is toegestaan, aldus Mercedes. Zij blijkt niet van plan om een nieuwe cabine te gaan ontwikkelen waarbij de extra lengte de chauffeur ten goede komt. Maar andere vertegenwoordigers suggereerden een you never know. Hoe dan ook, tijdens de persconferentie werd de lange cabine van DAF indirect ter sprake gebracht. Maar de managers van Mercedes reageerden kort afgemeten met een duidelijk nee, en vroegen om de volgende vraag.

Brandstofcel waterstoftruck

Dit leidt tot de veronderstelling, dat behalve Mercedes, nog meer merken de verruiming van de maten interpreteren als gelegenheid om extra equipment en apparatuur kwijt te kunnen om hun truck op een andere brandstof dan diesel te laten rijden. DAF is dus heel creatief geweest, en kan altijd nog in geval van een brandstofcel-waterstoftruck, een XF-cabine combineren met de benodigde extra equipment. Wellicht is dit ook de reden waarom DAF in Malaga een prototype liet zien met een verbrandingsmotor die op waterstof moet gaan draaien. Dit project staat nog in de kinderschoenen en heeft volgens DAF-ingewijden nog zeker vijf jaar nodig.  

" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Klik hier voor onze indrukken van de Actros L, eActros en GenH2 van Mercedes-Benz.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
19-02-2020
H2_Dumper.jpg

Reusachtige dumper met duizend kW rijdt op waterstof

Het Britse Williams Advanced Engineering heeft een grote dumper ontwikkeld die rijdt op een brandstofcel…
Nieuws
05-11-2018
Nikola_Tre_LR.jpg

Nikola Tre: Waterstoftruck voor Europa

Vanwege grote belangstelling van Europese klanten voor de Nikola One, die natuurlijk niet aan de eisen hier voldoet,…
Nieuws
24-04-2019
nikola_two8_LR.jpg

Bosch techniek voor 'rollende supercomputer' van Nikola

Toeleverancier Bosch heeft opgesomd welke techniek er van dit bedrijf in de nieuwe waterstoftrucks…