Noorse chauffeur krijgt 2.000 euro boete wegens truck wassen in het weekend

Nieuws
23-02-2022 | Door Tim de Jong

In Noorwegen kreeg een chauffeur onlangs 2.000 euro boete omdat hij op de vrije zaterdagochtend zijn truck eens lekker in de was zette. De Noorse inspectie oordeelde echter dat dit moet worden gezien als ‘overig werk’ dat niet tijdens de weekendrust uitgevoerd mag worden.

De inspectie had geconstateerd dat de truck in kwestie in twee weekenden twee keer was verplaatst zonder dat er een kaart in zat. Verder werd er nooit ‘overig werk’ door de tacho geregistreerd. Het bleek dat de truck de ene keer werd gewassen en de andere keer naar een truckfeestje was geweest. Naast het uitschrijven van de boete, werd de chauffeur opgedragen meteen 48 uur te gaan rusten.

Waanzin

De chauffeur reageerde natuurlijk dat dit grenst aan de complete waanzin. “Jaar in jaar uit wassen we elk weekend de trucks samen met de collega’s. We bestellen pizza’s en maken het gezellig. We overtreden geen enkele wet en we bevinden ons op een bedrijfsterrein, niet op de openbare weg. Als dit de manier is waarop autoriteiten met hun chauffeurs om denken te moeten gaan, is er straks in Noorwegen geen chauffeur meer over.”

Onzin

Ook de werkgever van de chauffeur in kwestie is verre van onder de indruk en wil naar de rechter stappen om zijn personeel te beschermen. Verder legde de wekgever aan de inspecteurs uit te stoppen met ‘deze onzin’ en dat ‘ze blijkbaar geen idee hebben war het in dit vak om draait’.

(foto gemaakt bij Truckwash Asten, de ‘wasser’ op de foto is dus niet de Noorse chauffeur uit het bericht).  

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
20-11-2020
kaart_uit_raam_gegooid.jpg

Chauffeur gooit kaart uit cabine en dan…

Afgelopen week hield de inspectie een chauffeur aan die onderweg was met een trekker met oplegger ter hoogte van…
Nieuws
26-08-2020
Noren-tacho-Poolse_truck.jpg

Noorse inspectie vindt gemanipuleerde tacho in Poolse truck

Het manipuleren van digitale tachografen, destijds volgens de Duitse leverancier VDO een ‘onmogelijkheid’…
Nieuws
26-02-2018
Weekendrust_nunspeet_LR.jpg

Inspectie controleert in het weekend: 47 boetes uitgedeeld

De Inspectie heeft afgelopen weekend controles  uitgevoerd onder chauffeurs die op een parking…