De colonne was op weg in het kader van een oefening van Defensie en maakte deel uit van een veel langer konvooi. Afgezien van de leger ambulance waren er verder geen ambulances aanwezig en het lijkt er op dat er geen gewonden gevallen zijn, althans niet zodanig dat hulp meteen nodig was. De N31 werd meteen na het ongeval afgesloten in de richting Harlingen, maar later werd het verkeer weer doorgelaten.
Het lijkt er op dat in ieder geval de personenauto zich tussen de militaire colonne had gemengd, iets wat niet mag, tenzij er verplicht ingevoegd moest worden. Maar hoe zit het eigenlijk met de regels voor konvooien? We vonden een opfriscursus op de website van Defensie:
De speciale verkeersregels:
Veel mensen kiezen ervoor om een militaire colonne altijd voorrang te geven. Wel zo makkelijk, want dan kun je niet fout zitten. Maar wat zijn nu daadwerkelijk de regels? De verkeersregels die voor de gehele militaire colonne gelden zijn in de basis vrij simpel: de colonne moet zich aan de normale geldende verkeersregels houden.
Hier zijn overigens enkele uitzonderingen op: in tegenstelling tot de normale verkeersdeelnemers hoeft een militaire colonne geen voorrang te geven bij voetgangersoversteekplaatsen en aan een bij een halte wegrijdende bus. En als het voorste voertuig door groen licht is gereden, dan hoeven de volgende voertuigen niet te stoppen als het licht rood kleur kleurt.
Militaire colonne doorsnijden:
Bij dit onderwerp wordt het wat complexer. Om meer duidelijkheid te verschaffen, halen we het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990) er bij. In artikel 16 staat de regel dat weggebruikers geen militaire colonnes mogen doorsnijden. In artikel 63 staat vervolgens dat verkeerstekens boven verkeersregels gaan. Omdat artikel 16 RVV 1990 een verkeersregel is, gaat een verkeersteken, zoals een verkeersbord, voor op de regel dat een weggebruiker geen militaire colonne mag doorsnijden.
De belangrijkste vraag is nu dus of er sprake is van een gelijkwaardig kruispunt. Bij gelijkwaardige kruispunten geldt dat u, als u van rechts komt, voorrang heeft op de colonne zolang het voorste voertuig nog niet is gepasseerd. Wanneer het voorste voertuig al is gepasseerd, heeft u geen voorrang en mag de colonne dus niet doorkruist worden. Wanneer er geen sprake is van een gelijkwaardig kruispunt en u rijdt op een (met verkeerstekens aangegeven) voorrangsweg, dan heeft u voorrang op de colonne en mag u de colonne wel doorkruisen.