Nieuws
13-05-2024 | Door Maarten van der Westen

Onlangs zette de Europese Unie het licht op groen voor langere vrachtwagencombinaties in Europa. In Oostenrijk klinkt echter een hard ‘nein’ tegen de plannen. Tenminste, dat zegt men.

In een nieuwe richtlijn stelde de Europese Unie dat langere vrachtwagencombinaties toegestaan worden in Europa. De regels moeten nog worden goedgekeurd. Sowieso mag elk land voor zichzelf besluiten wat de regels worden. In Oostenrijk staan ze in ieder geval niet open voor de zogeheten ‘gigaliners’, zo blijkt uit onderzoek.

Stemmingmakerij
Maar liefst 65% van de Oostenrijkse burgers wil geen langere of zwaardere vrachtwagens, zo blijkt uit onderzoek van Harris Interactive. Of dat heel representatief is, is niet duidelijk, want slechts 980 mensen werden ondervraagt. Ook de intonatie van het onderzoek is verdacht, want alles is wel heel negatief ingestoken. Het onderzoek lijkt vooral bedoeld als stemmingmakerij.

Zo zou 70% vrezen voor een negatieve impact op het klimaat en meer files. Dat is natuurlijk onzin, want langere vrachtwagens besparen juist Co2-uitstoot. Eén vrachtwagen neemt immers meer lading mee. Het aantal vrachtwagens zou juist afnemen. Waar Oostenrijkers echter bang voor zijn, is dat het transport door de gigaliners goedkoper wordt, waardoor er meer vrachtwagens komen. Dat klinkt eerder als argument tegen frauduleuze Oost-Europese transporteurs, niet tegen langere vrachtwagens. Van dat eerste hoor je dan natuurlijk niks.

Uiteraard draait de hele discussie over de positie van het spoor. Oostenrijk, net als Duitsland, wil zoveel mogelijk lading via treinen vervoeren. De lobby van de spoorwegbedrijven is sterk. Elke maatregel die ten gunste van het wegtransport is, moet daarom direct van tafel. Zelfs als het klimaat er uiteindelijk bij gediend is.

Foto: Brennerpas / Wikimedia Commons / Vladimir Menkov

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
08-12-2020
Mautbord-920.jpg

‘Tol in Europa tot 50% goedkoper voor emissievrije trucks’

De Europese verkeersministers zijn het onder Duits voorzitterschap eens geworden over een nieuwe…
Nieuws
24-03-2016
DAFXFsclr.jpg

DAF maakt zich op voor reusachtige kartelboete

In de media gonst het van de verhalen dat DAF een groot bedrag opzij heeft gezet voor een nog te bepalen…
Nieuws
12-06-2017
Actie3.jpg

CNV-leden akkoord met nieuwe CAO

De leden van CNV Vakmensen hebben met een ruime meerderheid ingestemd met een nieuwe cao voor de 140.000 werknemers in…