PAX herstelt de Skyline van Joure

Nieuws
15-09-2020 | Door Iep van der Meer

De torenspits van Joure werd twee jaar geleden gedemonteerd nadat was vastgesteld dat deze ernstig was aangetast door de bonte knaagkever. Bijna twee jaar later was de eer aan PAX om in samenwerking met Kielstra Kraanverhuur de torenspits terug te zetten, en daarmee de skyline van Joure te herstellen.

In het vroege ochtendgloren werd de torenspits tussen alle boten in de passantenhaven van een ponton op een bakwagen van PAX Bouw- en Industrieservice gehesen. Vervolgens is het bouwwerk verticaal naar het centrum gereden waarna Kielstra Kraanverhuur de ‘Jouster Toer’ weer compleet maakt. 

De torenspits werd in december 2018 al verwijderd nadat duidelijk werd dat de bonte knaagkever zicht tegoed had gedaan aan het houtwerk van de hoofdconstructie van de toren. De ‘skyline’ was volgens vele Jousters niet compleet zonder de toren en keken dan ook smachtend uit naar dit moment. Dit was dan ook te merken aan de vele toeschouwers, waarbij zelfs de klapstoeltjes werden uitgestald.

Gisteren werd de torenspits per ponton van Sneek naar Joure vervoerd. Om de restauratie van de toren en de lantaarn nog zorgvuldig af te werken, wordt er later vandaag met behulp van een kraan nog de laatste hand gelegd aan de werkzaamheden.

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
11-02-2020
DAF_480_FTS_Kraantrekker_PAX_2_1.jpg

DAF werkpaarden voor PAX Groep

De PAX Groep heeft twee nieuwe DAF trucks in bedrijf genomen. Het gaat om een XF480FAN motorwagen en een XF480FTS, beide…
Nieuws
09-07-2018
PAX_Groep_trailer_1923_AA_Transport_3-1400.jpg

PAX Historie op nieuwe Schmitz Cargobull opleggers

PAX Groep is een brede organisatie waar onder meer Nabek Wegtransporten deel van uitmaakt. Bij dat bedrijf…
Nieuws
10-06-2023
PAX100jaar (1)-1400

100 jaar PAX gevierd met Experience day

PAX Groep, een bedrijf dat zich bezig houdt met transport en logistiek voor de bouw & industrie is honderd…