Peterbilt met 13,8 miljoen kilometer

Nieuws
28-11-2023 | Door Iep van der Meer

Duurzaamheid is ook langer met je spullen doen, en niet steeds nieuwe kopen. Dat was vast niet de insteek van Bob Spooner om 60 jaar lang met dezelfde truck te blijven rijden, maar dat is wel wat hij deed!

De Amerikaanse eigenrijder Bob Spooner kocht 60 jaar geleden een Peterbilt 281 en die truck bleef hij al die jaren trouw. Spooner, geboren in 1940 in Alabama, zette zijn eerste stappen in het transport op 17 jarige leeftijd als chauffeur voor het familiebedrijf van zijn vader. Daarna werkte hij korte tijd voor een baas, om daarna twee jaar in dienst te gaan bij het befaamde United States Marine Corps.

Meteen na zijn diensttijd besloot Bob voor zich zelf te beginnen, en kocht hij de toen gloednieuwe Peterbilt 281. Dat was in 1960, maar het was het modeljaar 1961, vandaar de kentekenplaat met dat jaartal. In die tijd was dit het topmodel van Peterbilt en je kent het model misschien van de film ‘Duel’ van Steven Spielberg.

Remmen op de vooras

Na jaren trouwe dienst werd de originele 250 pk motor vervangen door een Cummins N14 met 525 pk. Daar achter kwam tevens een nieuwe versnellingsbak, een Eaton Fuller Roadranger met 16 versnellingen. Verder werd er een grotere sleeper gemonteerd en werd het remsysteem aangepast. Daarbij werden er ook remmen op de vooras gemonteerd. Vroeger hadden trucks in Amerika dat niet namelijk. Andere aanpassingen waren onder meer de montage van luchtvering op de achterassen.

Anders dan in Europa, waar trucks na een aantal jaren worden vervangen vanwege de emissienormen reed Bob gewoon zijn hele carrière door met zijn truck. De oude Peterbilt bleef zestig jaar lang in dienst bij Bob. Hij reed aanvankelijk meubels, en later vee, onderdelen voor Peterbilt en militaire voertuigen op een dieplader. Bob Spooner is een levende legende in Amerika, en hij ontmoette in zijn carrière beroemdheden als Kris Kristofferson, Johnny Cash en Willie Nelson.  

200.000 km per jaar

De Peterbilt legde in zestig jaar bijna 14 miljoen kilometer af. Jaarlijks reed Bob zo’n 200.000 kilometer met de truck. Dat is in de USA niet heel bijzonder, aangezien ze daar boven de 100 kilometer per uur mogen rijden. Sinds enige tijd is Bob met pensioen en de truck is voor het laatst ingezet tot eind 2021. Daarna is de truck verkocht.

Bron: 40ton.net, Krystian Pyszczek en Artur Czajkowski van BigRigShots.

   

Peterbilt Bob Spooner (3)

Bob Spooner Peterbilt

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
19-12-2023
Peterbilt (960 x 719)

Tweedehands Peterbilt verkocht voor 350.000 Dollar

Een derde van een miljoen Dollar voor een tweedehand Peterbilt dagcabine: wat is hier aan de hand?
Nieuws
18-02-2018
peterbilt-ultraloft.jpg

Cabinecomfort? Peterbilt 579 Ultraloft

Een van de Amerikaanse zusjes van DAF, Peterbilt, komt met een extra ruime variant van de klassiek ogende Peterbilt…
Nieuws
20-02-2019
Cat-mio-milres.jpg

Chauffeur rijdt 4,8 miljoen kilometer met één Caterpillar motorblok

In de VS heeft Caterpillar chauffeur Mike Adrian gehuldigd die sinds 1990 zo'n drie…