Politie jaagt op witte sturen en verlichting

Nieuws
17-03-2018 | Door Iep van der Meer

De afgelopen dagen is het opvallend hoeveel berichten we zagen over bekeuringen voor illegale verlichting, en zelfs voor het monteren van een nostalgisch wit stuurwiel in een vrachtwagen. Verschillende chauffeurs liepen tegen boetes aan voor het voeren van hun sfeerverhogende accessoires.  

Transporteur en vriend van BIGtruck, Henk Portena bijvoorbeeld werd aan de kant gezet voor het voeren van te veel lampjes. De prachtige DAF truck is inderdaad keurig verlicht rondom, maar er is nergens sprake van te fel licht of van verkeerde kleuren. Je ziet soms trucks rijden met aan de voorkant groen, of nog erger blauw licht, maar daar is bij Henk geen sprake van. Toch vond Oom Agent het niet goed en moest Henk even 140 Euro aftikken, plus uiteraard negen Euro aan administratiekosten. 

Edwin Fennema, eigenrijder bij HTC liep afgelopen week tegen een bekeuring aan omdat hij een wit stuur in zijn Volvo gemonteerd heeft. De Duitsers controleren daar streng op de laatste tijd en Edwin was het spreekwoordelijke bokje. Hij werd bij Recklinghausen naar een parking gedirigeerd waar hij aanvankelijk 105 Euro moest aftikken. Dat werd later gehalveerd omdat ze Edwin erg lang lieten wachten, maar uiteindelijk reed hij zonder te betalen naar huis. Die bon komt vast nog wel via de post. 

Edwin heeft hiermee nog geluk gehad want als de Duitse politie er op staat dan rij je geen meter verder. Dat kan omdat er in Duitsland strenge regels gelden voor alles wat je aan een voertuig schroeft. Bij iedere accessoire hoort een TÜV certificaat waarop staat dat het onderdeel geschikt is voor het voertuig waar het op gemonteerd is. Net als bij trucks die gepakt worden met een klep in de uitlaat kan dat in extreme gevallen leiden tot het afslepen van het voertuig naar een dealer, om daar de illegale accessoires te laten vervangen door originele. Alles uiteraard op kosten van de eigenaar van het voertuig. En ja, dan wordt zo'n wit stuur wel heel erg duur..

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
01-10-2021
243967812_4365529843525436_2740428226862849115_n.jpg

Boetes voor illegale verlichting, ook in de cabine?

Het Team Verkeer Politie Noord Nederland heeft op Facebook een bericht geplaatst over illegale verlichting…
Nieuws
19-11-2023
Poppy's achter de ruit

Rood verlichte Poppy's in de ban in Noorwegen

De populaire Poppy luchtverfrissers staan vaak op het dashboard op een LED lampje met een kleur naar keuze.…
Nieuws
29-12-2018
kerstmancrop-1400.jpg

Verlichte KerstMAN on tour!

De kerstdagen zijn inmiddels om maar tot oudejaarsavond mag het van ons: Kerstbomen, versierde woonwijken en bont uitgedoste…