R450 trekkers voor De Lange Speciaal Transport BV

Nieuws
28-06-2016 | Door Iep van der Meer

De Lange Speciaal transport BV uit Dordrecht heeft vier nieuwe Scania R450 LA6x2 topline trekkers aangeschaft. De trucks zijn uitgerust met een hefbare- en gestuurde voorloopas. Eerder werden er al twee trucks van dit type afgeleverd waarmee de vloot nu al zes R450 trucks met de non-EGR motor telt.

“We hebben een goede reden voor deze standaardisatie,” vertelt directeur Jan de Lange. “Wij rijden veel in ontheffing en die is vaak zo opgesteld dat je die maar voor één type voertuig kunt gebruiken. Dus als je een heel specifiek geconfigureerd voertuig neerzet, kan dat dus zelfs voor één kenteken zijn. Door nu een reeks voertuigen zo identiek mogelijk te houden, wordt het planningtechnisch en administratief gezien allemaal net even flexibeler en eenvoudiger.” 

Dat is ook de reden dat De Lange koos voor drieassers. “We hebben ook 4x2 voertuigen rijden, maar we zoeken binnen een bepaalde gewichtsrange naar een bepaald optimum om zoveel mogelijk werk met één en hetzelfde type voertuig te kunnen doen. Dat we weer voor Scania, kiezen, heeft vooral te maken met het feit dat het dealernetwerk voor het grootste deel van de fabriek zelf is. Dat betekent dat wij Europabreed weten waarmee en vooral met wie we te maken hebben. Overigens is het vooral bedoeld als backup. Want als wij in ons werk iets niet kunnen hebben, is het wel stilstand onderweg. Wat dat betreft blijken de Scania’s zeer betrouwbaar.” 

De trucks zijn helemaal af fabriek geconfigureerd naar de specificaties van De Lange. Ze mogen met een treingewicht van 66 ton in ontheffing de weg op. Daarbij maakt De Lange gebruik van gewone standaard hypoidassen en een gewone Opticruise versnellingbak met een normale eindreductie. De trucks zijn verder voorzien van een brandstofvoorraad voor 860 liter in twee tanks. Dat is mogelijk vanwege de compacte afmetingen van het Scania-uitlaatsysteem én omdat de AdBluetank van 73 liter aan de binnenzijde van het frame is gemonteerd. “Die AdBlue tank wil ik zo groot mogelijk want dat tank je toch het goedkoopste thuis,” is de overweging van Jan de Lange. 

 

Hoewel de auto’s er vaak zwaar aan moeten trekken, let De Lange zeker op de brandstofkosten. “Wat dat betreft presteert de 450 pk SCR-only motor goed bij ons. Bovendien hebben wij ook gekozen voor het Scania Active Prediction systeem: dat scheelt nog wat extra. Met lading rijden we heel veel onder begeleiding en veel op binnenwegen. Het bekende ‘binnen de lijntjes blijven’ heeft daar voor ons een héél andere betekenis dan bij gewoon wegtransport. Wij zijn vaak al blij als het überhaupt past.”  

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
28-01-2016
Gaffert_1_pers_2016.jpg

Speciaal gebouwde, lage Scania's voor Gaffert

Vervoerder Gaffert uit Veghel rijdt met speciaal materieel, waar onlangs weer iets leuks aan is toegevoegd.…
Nieuws
17-11-2016
mammoet-koskullskulle-2.png

Mammoet verhuist Zweeds dorp

Mammoet is in het noorden van Zweden, binnen de poolcirkel, betrokken bij een megagroot verhuisproject. Dertig huizen moeten…
Nieuws
10-07-2019
Ale_noorwegen3.jpg

Exceptioneel transport in Noorwegen gruwelijk in de fout

Pal voor kerst publiceerden we in BIGtruck een reportage over exceptioneel vervoer over Noorse…