Rallylegende Jan de Rooy overleden

Nieuws
30-01-2024 | Door Iep van der Meer

Transportondernemer Jan de Rooy is op 80 jarige leeftijd overleden. Heel Nederland leerde hem kennen als rallyrijder in de Parijs- Dakar rally met de befaamde DAF rallytrucks.

Jan de Rooy was jarenlang directeur van De Rooy Transport uit Son, een bedrijf dat onder zijn leiding een enorme groei doormaakte. Hij nam het bedrijf over van zijn vader op 22 jarige leeftijd. Op dat moment reden er 14 trucks, een aantal dat uitgroeide tot vierhonderd. Sinds 2010 wordt het bedrijf geleid door Gerard en zijn zuster Anneke De Rooy.

Jan de Rooy reed niet alleen de Dakar rally, hij bouwde ook zelf de trucks met zijn eigen monteurs. Legendarisch zijn de trucks met twee DAF motoren, een concept waar hij zelfs de rally mee won in 1987. Daarmee legde Jan de Rooy de basis voor de ongekende populariteit van de Dakar Rally in Nederland, vooral in het truck klassement. Het filmpje waarin Jan de Rooy met dik 200 km per uur Ari Vatanen inhaalt met een DAF werd wereldberoemd.

Zelf heb ik Jan De Rooy leren kennen tijdens die Dakar avonturen. Hij was altijd erg benaderbaar en vriendelijk, maar ook erg duidelijk. De demoritten naast Jan in een rallytruck zal ik nooit vergeten. De laatste jaren trok Jan zich terug en ging hij niet meer mee met de rally.

‘’Na een heel kort ziekbed is ons pap, man en opa vredig ingeslapen en herenigd met zijn grote liefde Annie’’ is de mededeling die het 100 jarige familiebedrijf laat weten. Wij wensen alle betrokkenen heel veel sterkte met dit verlies.

Iep van der Meer

Jan de Rooy Ari Vatanen Dakar

Jan de Rooy haalt Ari Vatanen in

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
05-12-2019
JandeRijkLR.jpg

Jan de Rijk neemt activiteiten A. v. Overveld over

Jan de Rijk Logistics neemt per 6 januari 2020 de transportactiviteiten over van A.v. Overveld Transport…
Nieuws
30-10-2019
RooyDownUnder.jpg

De Rooy Down Under?

Deze foto kregen we opgestuurd door Jack Dieleman uit Australië. Jack volgt BIGtruck vanaf de andere kant van de aardbol en af en toe…
Nieuws
23-06-2017
DAF_NTT.jpg

DAF NAT aan vlammen ontsnapt

Deze week was het goed raak met enkele branden in Eindhoven. Daarbij is een net gerestaureerde DAF NAT rallytruck maar nauwelijks…