Reportage: Hulptransport naar Radymno, oost Polen

Nieuws
09-03-2022 | Door Tim de Jong

Chauffeur Nicky Aarts vertrok met zijn voormalige werkgever Alex van Helvoirt afgelopen zondag vanaf het terrein van De Rooy Transport in Son naar het oosten van Polen. Net weer thuisgekomen, deelt hij zijn ervaringen met BIGtruck.

“We, dat zijn mijn oud-werkgever Alex en ik, dachten eerst dat we met een busje zouden gaan. Maar al gauw bleek dat er bij De Rooy in Son een trailer met hulpgoederen klaar stond met spullen, ook veel voedsel, voor Oekraïense vluchtelingen. “We waren eigenlijk net terug van een eerste transport naar Legnica. Dat ligt meer in het westen van Polen.

Oorlogsfilmpje

Eenmaal terug van dat transport, bleek er nog een trailer klaar te staan voor Radomny, een plaats niet ver van de grens met Oekraïne. “Zondagochtend om 12 uur zijn we vertrokken en precies achttien uur later waren we in Radomny.” Nicky Aarts zegt dat de rit erg goed verliep. “Niemand hield ons aan, de mautkast mocht uit blijven. Bij de Poolse grens werden we vriendelijk doorgelaten. Maar de douane-beambte liet ons een filmpje zien van de oorlog, waarbij een Russische tank was verwoest. Bedoeld om de moed erin te houden en om duidelijk te maken aan wiens kant hij stond!” Ook de Poolse tolpoorten vormden geen obstakel voor ons duo, dat meteen goed werd opgevangen in Radomny.

Brandweer

“In Polen is het zo geregeld, dat de brandweer dan komt helpen met lossen. Dat ging allemaal mooi snel”, verhaalt Nicky. “Maar we hadden ook kleding in de trailer zitten, en die bleken ze niet nodig te hebben. Druk werd er rond gebeld. Daar kwam de vraag uit of we om wilden rijden naar Warschau, daar konden ze die kleding wel gebruiken. Voor ons betekende dat zes uurtjes noordwaarts rijden, best een heel stuk om.”

Stokbrood

Eenmaal in Warschau, was het weer de brandweer die de Brabantse chauffeurs hielp met lossen. Nicky had in Radomny al een lijstje gemaakt met wat ze daar nog nodig hebben. “De vluchtelingenstroom is al op gang, maar dat wordt nog veel meer, is de verwachting. Het is dus noodzakelijk dat er ook de komende tijd nog transporten die kant op gaan.” Nadat de trailer in Warschau leeg was, vroeg Nicky een van de brandweermannen waar hij wat te eten kon kopen. “Kom maar mee”, zei de brandweerman. Er kwam een groot, goed belegd stokboord tevoorschijn, waar de mannen weer even op vooruit konden.

Tol betalen

Omdat onze twee chauffeurs zich inmiddels op een afwijkende route bevonden, moest er nu wel tol betaald worden. “In totaal drie keer. Ik heb via " target="_blank" rel="noopener noreferrer">GoFundMe een verzoek uit staan om de diesel van de trip te sponsoren. Ik moet zeggen, dat ging aardig goed, ondanks dat landelijk de focus op Giro 555 lag tijdens onze rit.

Ik zal nog proberen of we die tolkosten kunnen terugkrijgen. Maar voor nu hebben we er weer 3250 km op zitten. Ik heb intussen rond gebeld naar bedrijven en instanties of die het wensenlijstje dat ik Radomny heb gemaakt kunnen invullen. Het begin is er, maar er is meer nodig. Het gevaar is dat we hier een keer wat geven, en het dan weer welletjes vinden. Dat zou jammer zijn, want reken maar dat de stroom vluchtelingen uit Oekraïne nog wel even aanhoudt.”

Vrije dagen

Nicky Aarts komt uit Gilze. Hij werkt normaal gesproken bij EVS Broadcast Equipment waar hij een interne functie heeft, maar voor die tijd was hij onder andere internationaal chauffeurs, waar BIGtruck hem van kent. “Van mijn werkgever heb ik volop support gehad voor deze klus, maar op een gegeven moment moet je weer aan het werk. We bekijken of ik nog een rit ga doen binnenkort en met wie. Er is veel te doen, de oorlog is nog niet voorbij.”

Tim de Jong

    

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
03-03-2022
Stichting_spoetnik.jpg

Bedrijven gezocht voor hulptransport Oekraïne

Internationale humanitaire organisaties zetten zich in Polen in om het transport van goederen naar Oekraïne…
Nieuws
03-03-2022
Hulpgoederen_De_Rooy.jpg

Hulpgoederen krijgen vrijstelling tachograaf en maut

Er worden op dit moment enorm veel hulptransporten georganiseerd om de Oekraïnse vluchtelingen te…
Nieuws
14-03-2022
Hulpgoederen.jpg

K&DTC Groep intensief bezig met hulptransporten

Koning & Drenth BV en DTC Surhuisterveen BV hebben twee combinaties uit de planning vrijgemaakt voor…