Rijles met een elektrische Volvo bij Bremmer

Nieuws
22-09-2023 | Door Iep van der Meer

Elektrisch rijden is de toekomst en voor de komende generatie chauffeurs zal dat steeds vaker de normaalste zaak van de wereld worden. Rijlessen volgen met een elektrische truck is dan ook een logische stap, en dat begrijpen ze heel goed bij Bremmer Transportcollege. Zij hebben de primeur in Nederland met een elektrische Volvo FH. 

Elektrisch rijden is in opmars, ook in transport. Met de komst van zero-emissiezones in binnenstedelijk gebied en de verduurzamingsdoelstellingen waar de sector aan gebonden is, groeit het aantal elektrische vrachtwagens op de weg. Dit vraagt om een nieuwe aanpak binnen de rijopleiding van beroepschauffeurs.

“Wij werken veel voor overheidsinstanties, zoals gemeenten en provincies. Waar voorheen kwaliteit en prijs leidend waren in de rijopleiding-tenders, staat nu vergroening bovenaan. Met de aanschaf van deze Volvo FH 4x2 Electric-trekker, zijn wij de weg ingeslagen naar ‘groen’ opleiden”, zegt Wout Bremmer, directeur van Bremmer Transportcollege BV.  “Via de Rijksdienst voor het Wegverkeer en het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) hebben wij begrepen dat wij de allereerste elektrische lestruck van Nederland en misschien zelfs ter wereld in gebruik hebben genomen”, zegt Bremmer trots.

De Volvo FH Electric wordt als trekker-oplegger ingezet voor de CE-rijopleiding, Code 95-nascholing en zal uiteindelijk ook voor LZV-opleidingen worden ingezet. “Een nieuwe generatie chauffeurs wordt bij ons opgeleid. Het is goed om hen dan meteen kennis te kunnen laten maken met een elektrische aandrijflijn.”

Enthousiaste reacties

De truck is intussen een paar weken in gebruik en de reacties zijn erg positief. “De leerlingen reageren enthousiast als ze met de Electric mogen lessen en ook in onze omgeving wordt er goed op onze nieuwe lestruck gereageerd. Voor de bewoners van de wijken waar wij doorheen rijden is het een verademing.” Omdat de truck stil, is er tijdens de rijopleiding met de elektrische truck extra aandacht voor het gezien worden door kwetsbare weggebruikers.

De laadpaal op het eigen terrein is dusdanig geplaatst, dat de trailer na elke les bewust moet worden afgekoppeld, voordat de truck kan worden bijgeladen. Op deze manier wordt het laadproces bijgebracht.

“Bij de Code 95-nascholing krijgen we natuurlijk ook chauffeurs in de truck die sinds jaar en dag diesel rijden en er aanvankelijk sceptisch tegenover staan. Maar tot nu toe is geen enkele chauffeur na de praktijkdag nog negatief over het elektrisch rijden. Ook zijn er nu al leerlingen van de rijopleiding die expliciet vragen om lessen op de Electric. Volgend jaar willen we ons wagenpark uitbreiden met een elektrische Volvo-bakwagen, zodat we de C-rijopleiding ook uitstootvrij kunnen aanbieden,” besluit Bremmer.

.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
07-09-2023
670_2023_VDT_Rijnsburg-010

Twee Volvo FH LZV trekkers voor VDT

Transportbedrijf VDT heeft twee Volvo FH 500 4x2 X-Low-trekkers gebruik genomen. Het bedrijf  zet de trucks met…
Nieuws
09-09-2023
Volvo treffen Balkbrug (20)

Volvo Oldtimer Weekend Balkbrug

Zaterdag 9 en zondag 10 september is het Volvo Oldtimer Weekend in Balkbrug. Hoewel de naam wat algemeen is gaat het uitsluitend…
Nieuws
09-02-2023
670_2023_VAN_LEEUWEN_ROTTERDAM-006

Volvo trucks voor Van Leeuwen Recycling

De van Leeuwen Recycling Groep in Rotterdam heeft een aantal nieuwe Volvo trucks in de vloot opgenomen. Het gaat…