Scania ambulance voor Limburg

Nieuws
29-03-2024 | Door Maarten van der Westen

Onlangs schreven we in ons Online Magazine over een fraaie Mercedes-Benz ambulance uit 1989 die nog altijd stand-by staat. Dat dit soort vrachtwagens nog steeds actueel zijn, bewijst de Scania ambulance die in Limburg in gebruik is genomen.

De Scania Mobiele Intensive Care Unit (MICU) wordt ingezet in Limburg om patienten snel van het ene ziekenhuis naar het andere te kunnen vervoeren. De vrachtauto is ontwikkeld voor Ambulancezorg Limburg in samenwerking met de intensive care-afdeling van Maastricht UMC+. Elke van de zeven MICU-regio’s in Nederland heeft een dergelijk voertuig tot zijn beschikking.

De Scania is uitgerust met alle benodigde specialistische uitrusting om patiënten tijdens de rit de vereiste zorg te kunnen bieden. Het nieuwe voertuig is het meest uitgebreide voertuig in zijn soort in Nederland. In de MICU kan een mobiel ic-bed gezet en aangesloten worden aan bijvoorbeeld perslucht, zuurstof en elektriciteit. De patiënt komt de vrachtwagen binnen via een speciale laadklep.

Gekozen is voor een Scania met een speciale opbouw, omdat de voorzieningen veel uitgebreider en groter zijn dan bij een gewone ambulance. Naast de patiënt en het ambulanceteam kunnen achterin tot vier verpleegkundigen of artsen mee rijden. Het voertuig weegt in totaal 10 ton en is opgebouwd door C. Miesen uit Duitsland. De chauffeurs, die een speciale rijopleiding hebben genoten, waren nauw betrokken bij de opbouw van de Scania. De vorige MICU moest zo’n 200 keer per jaar uitrukken.