Scania bergingstruck voor Smits Berging

Nieuws
14-12-2015 | Door Iep van der Meer

 

Smits Berging heeft een Scania R410 8x4 'Heavy Wrecker' in gebruik genomen. De stoere bergingstruck maakt het sneller bergen van trucks mogelijk.

 

Het is de eerste Scania die Smits Berging in zet. “We kwamen bij Scania omdat die als fabrikant een configuratie kon leveren die voldeed aan de zeer zware eisen die ons werk met zich meebrengt”, vertelt directeur eigenaar Ron Otte. “Het is dan ook een uniek voertuig geworden. Dat is zeker ook te danken aan de inzet van de dealer. In samenspraak met Scania Amsterdam en de opbouwer De Groot, kregen we echt precies wat we hebben wilden. Ook de manier waarop de auto gebouwd en opgeleverd werd, was voor ons een openbaring. De dealer bestelde de truck bij de fabriek als chassis/cabine direct met alle aanpassingen die nodig waren voor de opbouw. En dat bleek helemaal te kloppen. Dit was voor mij de eerste keer dat een complex voertuig als een bergingsauto in één keer tot in de details helemaal foutloos is opgeleverd!” 

8x4

 

De Scania is een 8x4 met naafreductie in de aangedreven assen en twee gestuurde voorassen voor een compacte draaicirkel. Als bergingsmogelijkheden beschikt de auto over twee lieren van respectievelijk 20 en 15 ton en een 26 tons wreckerinstallatie met een extreem lang uitschuifbare lepel. Voor dat laatste versnelt de afsleepprocedure enorm. De berger kan tijdens het lieren gebruikmaken van twee schepvorming stempels aan de achterzijde van het voertuig die voor extra stabiliteit zorgen. Alle bedieningselementen voor elektrische componenten als lampen en zwaailichten en voor de hydrauliek zijn af fabriek in het dashboard geïntegreerd zodat ook de cabine een strakke nette aanblik heeft. “Normaal is er altijd veel te doen over de inrichting van de opbergkasten,” geeft Otte uitleg over een ander heikel punt bij elk bergingsvoertuig. “Maar hier had De Groot voor zoveel kastjes gezorgd dat we alleen maar een splitsing hoefden te maken tussen materieel dat we veel gebruiken en die spullen die je niet zo vaak nodig hebt. Wat je veel gebruikt, moet je aan de veilige bermzijde van het voertuig opbergen.”  

 

 

Ook de chauffeurs zijn zeer gelukkig met de nieuwe Scania. “Er is zelfs een zekere strijd ontstaan over wie er wanneer op mag rijden,” vult Otte aan. Smits Berging gebruikt het voertuig voor incidentmanagement op de snelwegen rond Haarlem en Amsterdam en voor algemene bergings- en afsleepwerkzaamheden. Hij is tevens supplier geworden voor een aantal Scaniadealers in de omgeving. “Maar als alle voertuigen van het merk zo goed zijn als deze, vrees ik dat we weinig Scania’s hoeven af te slepen,” aldus Otte.

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
26-02-2020
Poort_Scania-1-pers-2020.jpg

Scania R650 V8 8x4 bergingstruck voor Poort Hoogkerk

“Bij een zware bergingstruck, moet je voldoende vermogen hebben. Vandaar dat wij voor onze nieuwe…
Nieuws
03-03-2020
Modern-Berging_Scania-3-web-pers-2020.jpg

Scania G500 8x2 XT Alleskunner voor Modern

Bergingsbedrijf Modern met vestigingen in Utrecht en Bodegraven zette onlangs een nieuwe Scania G500 8x2*6 met…
Nieuws
21-11-2018
stouwdam2-217290-1400.jpg

Dikke Benz voor Stouwdam Kraan- en Bergingsbedrijf

Kraan- en Bergingsbedrijf Stouwdam uit Oldebroek heeft onlangs een vierassige Mercedes-Benz Arocs 4463…