Scania komt met digitaal dashboard

Nieuws
21-03-2023 | Door Iep van der Meer

Scania heeft een digitaal ‘Smart Dash’ aangekondigd voor trucks en bussen. Het huidige dashboard stamt uit 2016 en het Zweedse truckmerk maakt hiermee een belangrijke stap om de concurrentie bij te houden.

Al sinds de introductie in 2016 valt het indrukwekkende Scania dashboard op. Er is een digitaal info display, maar verder domineren talloze schakelaars het dashboard. Er zijn zelfs zoveel schakelaars dat ook de deurpanelen gebruikt worden voor de schakelaar van de verlichting. Chauffeurs houden van knopjes, maar inmiddels laten andere merken zien hoe het ook kan. Met minder schakelaars ontstaat veel meer rust en overzicht in de cabine. Ook Scania lijkt nu die koers in te slaan.

Het nieuwe Scania dashboard is volledig digitaal en is gebaseerd op een modulaire elektronica architectuur met een reeks nieuwe veiligheidsfuncties. Het nieuwe Smart Dash vormt de basis voor de ontwikkeling van digitale diensten, verhoogde veiligheid en verbeterde gebruikerservaringen volgens Scania. Het nieuwe dashboard biedt naadloze dagelijkse digitale ondersteuning voor chauffeurs en operators samen met oplossingen zoals My Scania en de Scania Driver App. De nieuwe architectuur van elektrische systemen is geheel in overeenstemming met de nieuwe algemene Veiligheidsrichtlijn van de EU en de nieuwe cyberbeveiligingsvoorschriften van de VN.

Over the air updates

Nieuw is dat Scania nu ook ‘over the air’ software updates kan uitvoeren via 5G, dus zonder dat de truck in de werkplaats staat. “Deze introductie vertegenwoordigt een stapsgewijze verandering in Scania’s aanbod binnen het transport-ecosysteem”, zegt Stefan Dorski, Senior Vice President, Hoofd van Scania Trucks. “Wat onze klanten zullen ervaren in met Smart Dash uitgeruste voertuigen is het nieuwste niveau van Scania’s aanbod en ambitie op het gebied van digitalisering, connectiviteit en veiligheid.”

Smart Dash

 “Wij beschouwen Smart Dash als een kernonderdeel van ons digitale ecosysteem en als een geweldig middel voor de optimale ondersteuning van de chauffeurs”, zegt Dorski. “Het geeft hen superieure toegang tot alle soorten relevante informatie tijdens het rijden en ondersteunt hen bij het uitvoeren van andere taken wanneer ze geparkeerd hebben via bijvoorbeeld de Scania Driver App en My Scania. Deze oplossingen zijn allemaal met elkaar verbonden en bieden een echt productieve gebruikers ervaring.”

Cyberbeveiliging

De nieuwe algemene veiligheidsvoorschriften van de EU zullen verschillende veiligheidsgerichte kenmerken verplicht maken voor zware bedrijfsvoertuigen vanaf juli 2024. De nieuwe regelgeving, VN/ECE R155 en R156 zal ook van toepassing zijn op cyberbeveiligingstechnologieën die gericht zijn op het voorkomen en beperken van manipulatie met voertuigen. Scania heeft een nieuwe elektrische systeemarchitectuur, gemeenschappelijk voor zowel vrachtwagens als bussen. Deze nieuwe architectuur maakt slimmere en snellere communicatie en cyberbeveiliging op een nog hoger niveau mogelijk en voldoet aan de nieuwe eisen.

Volgend jaar op de markt 

Aan de foto is te zien dat Scania kiest voor een groot tweede scherm, naast het digitale hoofdscherm. Daarmee volgt het merk de trend die gezet is door merken als DAF, MAN en Mercedes-Benz. De verschillende uitvoeringen van Smart Dash vervangen de huidige oplossingen van Scania en zullen van toepassing zijn voor vrachtwagens die vanaf het voorjaar van 2024 zullen worden geproduceerd. 

 

 

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
13-06-2016
SandstraPB2.jpg

Scania R580 8x4 voor Sandstra Easterein

B. Sandstra & Zn. uit het Friese Easterein heeft met een Scania R580 LB8x4/4HNB een regelrechte primeur in…
Nieuws
21-02-2018
28059389_10212478240045381_4995515915221881052_n.jpg

De nieuwe van Patrick van den Hoeven!

Wat je hier ziet is de nieuwe Scania R580 van Patrick van den Hoeven, maar wacht eens even, hij is helemaal niet…
Nieuws
16-11-2019
Scania_V8_blog_2_LR.jpg

Scania doet boekje open over de toekomst van de V8

Als redactie van BIGtruck worden we de laatste tijd erg vaak uitgenodigd bij nieuwe trucks die hun werk…