Chauffeur Nick Geerts rijdt sinds kort in een heel speciale Scania R520 V8 in de supermarktbevoorrading. De auto is helemaal gecustomized met talloze retro-accenten, special paint en een handbak. Wie nu denkt dat Nick een eigenrijder is, zit verkeerd. Nick rijdt voor Roy Lansdaal uit Kerkdriel.
“Er zullen niet veel chauffeurs zijn die zo’n baas hebben als ik,” zegt Nick als we hem spreken vlak voordat hij weer gaat laden. “Voor Roy is dit zijn passie en ik ben een V8-man. Dus toen we binnen het bedrijf weer een nieuwe truck nodig hadden, was de keus voor een achtcilinder gauw gemaakt. Eigenlijk had Roy allang spijt dat hij nog niet zo’n auto had rijden.”
14 meter uitlaatpijp
De keus voor de V8 zit hier duidelijk in de emotie. “Natuurlijk”, geeft Nick grif toe. “Er zijn genoeg zescilindermotoren die meer koppel en meer vermogen hebben. Maar die missen wel mooi twee cilinders. En dan is er nog het geluid. Dat hebben we hier een beetje geholpen. Achter de demper zit maar liefst 14 meter uitlaatpijp opgekruld voor wat je het soundmanagement zou kunnen noemen.”
Daar is duidelijk over nagedacht. “Dat klopt, er is geen detail waar we samen niet eerst over hebben gesproken. Want het ontwerp van zo’n truck doen we binnen het bedrijf met zijn allen. Ik mag aangeven wat ik mooi vind. Maar Roy moet het er wel mee eens zijn.”
Pimpen is passie
Dat laatste beaamt Roy volmondig als we hem bellen. “Als ik een nieuwe auto koop, pas ik hem aan. De chauffeur mag het thema bedenken. Maar het moet binnen onze basiskleuren vallen én ik moet het ook mooi vinden. Dat pimpen is mijn passie. Ik ben altijd al gek geweest van mooie trucks. Dat had ik al als knaap. Ik zag mij zelf ergens wel als stoere eigenrijder ver weg rijden. Maar dat ik nu een heel transportbedrijf heb met inmiddels zes auto’s, is nooit mijn eerste wens geweest. Dat is zo gelopen omdat mijn vader het bedrijf al had. Maar als je eenmaal begint en je doet het goed, dan moet je wel groeien. Het is heel moeilijk om te zeggen vijf is genoeg’. Ik denk dat er nog wel een zevende komt en wellicht een achtste. Maar ik zeg niet meer dat het daarbij blijft. Daarbij, ik rijd niet eens op mijn eigen auto’s want ik werk zelf voor een ander bedrijf.”
De nieuwe truck waar Nick op rijdt, heeft een airbrush op de achterwand van Willeke die refereert aan de film De Dominee. “Voor je nu wat anders gaat denken, ik vond het een goede film omdat hij goed laat zien dat misdaad niet loont,” haast de 27-jarige chauffeur zich in zijn uitleg. “En het heeft iets aparts.”
Dat is ontegenzeggelijk zo maar geldt eigenlijk voor de hele auto. “De kleurstelling stond vast. Maar verder kon ik redelijk mijn gang gaan. We hebben gezocht naar een balans tussen retro in de vorm van de oude Topline en het strakke moderne van de NGS. Zo zit er een hoog dak op zonder Skylights maar wel met twee verlichte Michelinmannetjes. En die dan helemaal op de hoeken want dat heeft niemand.” Dat laatste is dan vooral omdat het technisch heel lastig is om die daar te krijgen, begrijpen we uit de uitleg. “De vier toplampjes in het midden zijn van die Amerikaanse torpedo’s. De zonneklep is langer en we hebben ook geen verstralers onder de ruit. Dat vinden we niet mooi. We hebben wel weer een onderspoiler geplaatst met daarin vier verstralers en op de hoek nog twee gele lampen. Daardoor komt de truck wel heel laag boven de weg wat in de binnenstad geen voordeel is. Dat los ik op met de volluchtvering. Dan kun je toch over de stoeprand heen draaien.”
De velgen zijn in de kleur gespoten maar van het oude negengats type: subtiel retro zeg maar. “Ook de sideskirts zijn vlak met een RVS sierstrip er onder,” wijst Nick. Het hek achter hebben we vervangen door een Deens model met bloklampen. Die ronde dingen vinden wij niet mooi. En de schotel is in hetzelfde lichtblauw gespoten als de lijnen op de auto.”
Handbak
Binnen is de truck nog redelijk Scania standaard. Dat wil zeggen, met leerpakket, V8-pakket, Premiumpakket en driverpakket. “Ik heb er alleen andere gordijnen in gehangen. Maar daar komt nog wel wat bij.” Het meest bijzondere is verder dat Nick koos voor een handgeschakelde bak. “Dus geen Opticruise, maar gewoon Cruise”, grapt hij. “Ik heb hiervoor jaren op een Scania 500 gereden toen ik nog lantarenpalen plaatste met een kraan; 120 stuks per dag. Die truck had dat ook, ik weet niet anders. Maar van het huidige type Scania is dat pas de tweede hier in de regio.”
“Ik kan hier de eerste jaren mee vooruit. Ik doe zo’n 150.000 per jaar maar zo’n V8 gaat makkelijk een miljoen plus mee. En ik poets de auto elke dag en houd hem goed bij.” Nick heeft heel bekijks onderweg. Dat is het leuke van winkels bevoorraden. Je hebt altijd publiek om je heen. Er zijn nog nooit zoveel foto’s van mij en de truck gemaakt!”