Nieuws
06-09-2024 | Door Iep van der Meer

Scania deed halverwege de jaren tachtig een poging om in Amerika trucks te verkopen maar dat was geen groot succes. Kennelijk was het nog te vroeg om met Europese producten op de Amerikaanse markt te komen. Nu, jaren later wordt die markt gedomineerd door Amerikaanse trucks met Europese componenten en lijkt Scania een nieuwe poging te wagen.

De Amerikaanse Youtuber Bruce Wilson is een groot Scania fan, vooral van de V8 modellen. Hij heeft zelfs een aantal van die trucks zelf geïmporteerd, maar die zijn allemaal ouder dan 25 jaar. Voor trucks van die leeftijd is namelijk geen homologatie in de USA nodig. In samenwerking met Scania heeft hij het nu voor elkaar om een nieuw exemplaar in te voeren. Die truck blijft eigendom van Scania en wordt als testauto geregistreerd. 

In Amerika zijn trucks tegenwoordig uitsluitend uitgerust met 6 cilinder lijnmotoren tot rond de 600 pk. De Scania V8 met 770 pk is voor de Amerikanen dan ook een indrukwekkende verschijning. Daarbij is de voorliefde voor de V8 motor ook iets typisch Amerikaans, waardoor Scania best hoge ogen kan gooien. Het nadeel ten opzichte van de Amerikaanse trucks is natuurlijk wel de in hun ogen kleine frontstuur cabine.

De truck is een R770 met 'normaal dak' in 6x4 uitvoering met een uitschakelbare- en liftbare achteras. Verder is er gekozen voor de extra lange cabine van Scania. Deze XXL cabine is 27 cm langer maar de verlenging zit achter de zijskirts verborgen. Met de Scania V8 wordt getest hoe de truck zich verhoud onder typisch Amerikaanse omstandigheden. De totaalgewichten zijn daar beperkt, maar de snelheden liggen met 110 km per uur veel hoger dan in Europa.

De truck werd in Södertalje gebouwd onder toezicht van Bruce Wilson zelf, die daar een leuke video over maakte. De trekker werd gebouwd volgens de Mexicaanse specificatie. Dat komt het dichtst bij de Amerikaanse eisen voor bijvoorbeeld de verlichting. Verder is de truck gewoon uitgevoerd met een 24 Volt systeem zoals in Europa. Voor de opleggers worden speciale 12 Volt aansturingen gemaakt. De proef met de test Scania mag een jaar duren, waarna de proef met drie jaar verlengd mag worden. Bruce Wilson zal de truck besturen. Daarvoor heeft hij een overeenkomst gesloten met Scania.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
07-09-2023
23133-001

Nieuw Scania Smart Dashboard

Scania komt met een 'Smart Dash', een digitaal dashboard dat meer mogelijkheden biedt voor de nieuwste digitale oplossingen.…
Nieuws
08-09-2023
USA Scania truck (4)

Amerikaanse Scania in Zweeds museum

Tijdens een bezoek aan Scania in Zweden troffen we in de Marcus Wallenberg hal deze unieke Amerikaanse Scania aan.…
Nieuws
02-10-2023
384755880_698876668931762_3774608856322521105_n

Strakke Scania's voor De Winter Transport

De Winter Transport heeft twee nieuwe Scania R trekkers laten spuiten door Truckspuiterij Bronk. Het resultaat…
BIGtruck online magazine is een onderdeel van Transwebgroup Coöperatief U.A.