Nieuws
08-08-2018 | Door Tim de Jong

Bergingsbedrijf Hendriks uit Lottum nam onlangs een Scania S580 4x2 bakwagen met aanhanger als autotransporter in gebruik. Zo'n combinatie komt in deze branche weinig voor. Het voertuig is van alle gemakken voorzien. “Dat mag ook wel, wij werken door heel Europa met de auto”, aldus directeur Bart Hendriks.

Bergingsbedrijf Hendriks staat bekend om zijn mooie bergingsmaterieel waarbij alles tot op het kleinste details is uitgedacht en hoogwaardig is uitgevoerd. De nieuwe autotransporter is daarop geen uitzondering. Het is de eerste Scania van de nieuwe generatie binnen het bedrijf. “Wij repatriëren hiermee de voertuigen van gestrande reizigers vanuit zo’n beetje elke denkbare uithoek in Europa”, vertelt Bart Hendriks.” De chauffeurs zijn zeker in de zomermaanden continu onderweg. Vandaar dat ik ook niet bezuinigd heb op de cabine en de motorisering van het voertuig. De reden dat we geen trekker met een trailer genomen hebben, is omdat je nooit weet wat je morgen moet ophalen. Dat kan een kleine middenklasser zijn maar net zo goed een machine of een oldtimer, één of meerdere caravans of zelfs een camper. Met een losse bakwagen en een losse aanhanger ben je dan flexibeler want je wilt natuurlijk zoveel mogelijk voertuigen in één rit mee terugnemen.”

Een V8

Op de vraag of je nu écht een 580 V8 nodig hebt voor het vervoer van maximaal zeven auto’s grinnikt Bart maar eens. “Kijk, je gáát er voor of je doet het niet. Hoewel wij ook andere merken rijden, ben ik nu eenmaal een Scaniafan: dat is mijn passie. Dat komt niet overigens alleen door die V8 motor. De uitstraling en kwaliteit tellen ook mee. Want reken erop dat deze auto veel kilometers maakt. Onze vraag naar kwaliteit brengt ons daarom ook altijd weer bij Mersch Farhzeugbau voor de opbouw.” De opbouwer maakt daarbij handig gebruik van het feit dat Scania volgens Hendriks het laagste chassis in de markt heeft. Door de onderste vloer van de bakwagen nagenoeg direct boven de treksasbanden te plaatsen, ontstaat er optimale ruimte om binnen de vier meter twee hoog te rijden. Omdat de hele combinatie volledig luchtgeveerd is, kan de oprijhoogte tijdens het laden en lossen tot een minimum beperkt worden.

Aan de buitenkant valt de verchroomde beugel langs de dakrand met daarop twee zwaailampen op. De bekende verstralers ontbreken echter en zijn vervangen door drie grote LED werklichten. Dat sluit volgens Hendriks goed aan bij de optionele LED verlichting. Uiteraard is de auto inclusief de spiegelkappen en de zonneklep in de gele bergingskleur gespoten en ontbreekt ook een set Alcoa velgen niet.

Compleet

Kenmerk van de S-cabine is volkomen vlakke vloer is van alle gemakken en luxe voorzien waaronder een lederen V8 interieur, het driver+ package met onder meer de premium chauffeursstoelen en het comfort pakket. Uiteraard prijkt de premium infotainmentset met navigatie en DAB+radio in het dashboard. Een standairco, koelkast en een magnetron maken het geheel af. “Als ik heel eerlijk ben is het geen moment bij mij opgekomen om het met wat minder te doen,” zegt Bart Hendriks. “Bergen is een heel bijzonder vak. Een bergingschauffeur moet veel meer kunnen dan alleen heel goed rijden. Een berger moet ook over heel veel takt en mensenkennis beschikken en verder een goed technisch inzicht hebben. En dat soort mensen zijn schaars, dus daar ben ik zuinig op snap je?” 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
20-06-2019
670_2019_Steenhoven_Pernis_004.jpg

Volvo FH500 8x4 bergingstruck voor Steenhoven

Steenhoven Garage- en Takelbedrijven heeft een Volvo FH 500 8x4-bergingstruck in gebruik genomen. De truck…
Nieuws
09-04-2024
bergnet-bergingswagen-daf-xf-605-05 (960 x 636)

Bergnet overgenomen door De Jong Zuurmond Groep

Infrabeheerder De Jong Zuurmond Groep neemt bergingsbedrijf Bergnet over
Nieuws
14-12-2015
Smits2.jpg

Scania bergingstruck voor Smits Berging

Smits Berging heeft een Scania R410 8x4 'Heavy Wrecker' in gebruik genomen. De stoere bergingstruck maakt het sneller…