Het gerechtshof in Arnhem heeft bepaald dat transportbedrijf Snel uit Woerden vier chauffeurs een nabetaling moet doen. De zaak was door de chauffeurs samen met de vakbond FNV aangespannen na een conflict over vakantiedagen, waarbij de chauffeurs onder druk zijn gezet door de werkgever. Jasper de Jong, bestuurder FNV Transport & Logistiek: “Deze uitspraak laat maar weer eens zien dat werkgevers echt niet zomaar met leugens wegkomen”, zegt De Jong van het FNV.
De chauffeurs en de werkgever kregen een conflict over de nabetaling van vakantiedagen. Om de chauffeurs onder druk te zetten, werden zij niet meer ingeroosterd voor overuren. Daardoor ontvingen ze veel minder salaris dan de jaren ervoor. Het gerechtshof heeft bepaald dat dat in strijd is met de wet. Wanneer chauffeurs regelmatig, structureel overwerk verrichten dan is dit een arbeidsvoorwaarde en kunnen ze eisen dat ze wel worden ingedeeld. De werkgever blijft dan in gebreke. Daarom moet het transportbedrijf de niet ingeroosterde overuren vanaf juni 2019 alsnog uitbetalen.
Het gerechtshof veroordeelt Snel om de chauffeurs binnen 24 uur na vonniswijzing weer in te roosteren voor overwerk, onder dreiging van een dwangsom van 500 euro per dag met een maximum van 25.000 euro.
In het vonnis staat verder te lezen dat Snel weinig in te brengen had tegen de eisen van de chauffeurs: “De voorzieningenrechter heeft overwogen dat door [appellante] B.V. niet is tegengesproken dat de onderhavige chauffeurs voorheen min of meer vaste ritten hadden, die vroeg begonnen of laat eindigden en waarmee zij overuren en onregelmatige uren konden maken. De stelling van de chauffeurs dat door deze gedurende vele jaren bestaande praktijk dit een van de arbeidsvoorwaarden is geworden, is door [appellante] B.V. niet onderbouwd tegengesproken. De voorzieningenrechter is tot het voorlopige oordeel gekomen dat inderdaad sprake is van een arbeidsvoorwaarde en dat [appellante] B.V. onrechtmatig heeft gehandeld door in een juridisch geschil druk te zetten op werknemers door hun substantieel minder werk te geven dan gebruikelijk (terwijl er wel genoeg werk is) en daarmee hun inkomen te laten kelderen”, aldus de Arnhemse rechtbank.
“Wij zijn niet verrast door dit vonnis, maar wel erg tevreden”, zegt Jasper de Jong van vakbond FNV.