'Sterke stijging ongevallen met trucks'

Nieuws
12-07-2018 | Door Tim de Jong

Volgens Stimva, de Stichting Incident Management Vrachtwagens, is het aantal ongevallen waarbij vrachtwagens zijn betrokken, in ons land sterk gestegen. Het ging vorig jaar alleen al om circa 1500 ongevallen.  Toegenomen verkeersdrukte lijkt de voornaamste oorzaak. TLN wil dit nader onderzoeken en  TVM doet suggesties.

Volgens Stimva is in 40% van de gevallen een buitenlandse vrachtwagenchauffeur bij het ongeval betrokken. Het gaat vooral om Polen (9%), Duiitsers (5%) en Roemenen (5%). Zo'n dertien procent van de trucks op onze wegen heeft een buitenlands kenteken, zegt Stimva dat eraan toevoegt dat er geen precieze cijfers zijn van buitenlandse chauffeurs die een truck met een Nederlands kenteken besturen.

Smartphone

Werkgeversorganisatie TLN wil graag nader onderzoek en wil daar zelf een rol in spelen. TLN-voorzitter Van Dijk denkt dat de stijging is te wijten aan ongeoorloofd gebruik van de mobiele telefoon en aan asociaal weggedrag. Volgens TVM is de toename van ongevallen 'voor een belangrijk deel te herleiden naar de economische groei en de toegenomen drukte op de wegen. Ook smartphone gebruik speelt echter een rol.'  TVM voegt hieraan toe: "Overigens zijn er geen harde cijfers voorhanden over de relatie tussen het aantal ongevallen en ‘appende’ bestuurders. Wel pleit algemeen directeur Arjan Bos voor strenge controles door politie.

Professionals

Arjan Bos zegt verder: ,,Vrachtwagenchauffeurs zijn professionals en dienen zich op die manier te gedragen. Gelukkig zien we dat heel veel chauffeurs die verantwoordelijkheid nemen. Laten we niet vergeten dat vrachtwagenchauffeurs ook vaak ongelukken weten te voorkomen, juist door goed en tijdig te anticiperen.”

Veel klanten van TVM maken reeds gebruik van technologische hulpmiddelen die ervoor zorgen dat de telefoon alleen bij stilstand volledig te gebruiken is. Bos hoopt op navolging. ,,Het is vanzelfsprekend aan de politiek om te beslissen of dergelijke hulpmiddelen verplicht gesteld moeten worden, maar wat ons betreft is er niets belangrijker dan verkeersveiligheid.”

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
14-03-2018
Poolse_chauffeur.jpg

Poolse chauffeur wellicht stukken duurder

De Poolse overheid wil de beloning van chauffeurs anders gaan beoordelen. Het komt erop neer dat de constructie…
Nieuws
03-05-2020
Van_den_Bosch_Dry_Bulk_activities_LR.jpg

Van den Bosch wijst op complexiteit inzake advies advocaat-generaal

Van den Bosch Transporten reageert op de eigen website op de berichtgeving van het…
Nieuws
19-12-2023
hds_uderzyl_w_stacje_2

Kraan niet ingevouwen: Pools tankstation verwoest

Een Poolse chauffeur vergat zijn kraan in te vouwen en dat kwam hem duur te staan. Bij het binnenrijden…