Svempa's Shark nu in Nederland

Nieuws
25-07-2016 | Door Iep van der Meer

Je vind hem geweldig of niet… maar dat het iets bijzonders is, dat is zeker. De door Svempas geboude Shark is in Nederland terecht gekomen en onze Niels was hem op het spoor!

De Shark werd gebouwd door de bekende Zweed Sven-Erik “Svempa” Bergendahl. De Zweedse berger die jarenlang talloze creaties bouwde in opdracht van Scania. Nu, jaren later is dit kunststukjes op wielen in ons land neergestreken! 

Sem de Wilde van Semtrade BV. kwam de bijzondere Scania op het spoor. Sem is iemand die al jarenlang handelt in vrachtwagens en trailers. Daarnaast is hij een groot fan van Scania, en dan met name van de V8 modellen. Als je dan zo`n icoon, die door Svempa zelf onder handen is genomen, kunt kopen dan hoef je daar ook geen 2x over na te denken. Mike Stolt die werkzaam is bij Sem was de gelukkige die deze showtruck in Zweden mocht halen. Hij kreeg op de heenweg een lift met een auto van J.P. Vis om daarna terug te rijden met de Shark. Wat heeft deze man toch een rot baan…! 

En zo staan wij oog in oog achterop het terrein van Semtrade met de Shark. Sommige kennen deze Scania 144L 530 omgebouwde showtruck alleen van foto`s en andere hebben deze bijzondere auto weleens gezien op een show, achter paaltjes met een koord erdoorheen. Maar in deze auto zitten, en er zelf een rondje mee rijden is toch echt wel iets unieks. Het starten van de 14liter V8 alleen al is een genot. En omdat deze auto nog maar zo`n 35.000km heeft gereden loopt het blok werkelijk als nieuw… zo mooi als dat een jaar of 20 klonk toen de 4 serie`s nieuw op de weg kwamen. Want ja vergis je niet de 4 serie werd geïntroduceerd in 1996… nu  zo`n 20 jaar later zitten we stilletjes te wachten op de nieuwe generatie die de R-serie gaat opvolgen. Time flies...Maar even terug naar 1997. 

Het alom bekende Scania 4 serie dashboard is cremé gespoten en de bedden zijn vervangen door een soort kast met daarin een Blauwpunkt audio en videosysteem. Alles toont een beetje gedateerd in deze digitale wereld maar alles werkt nog wel top! Ook liggen er een paar foto`s in van de opbouw van deze Shark. We zien de alom bekende gele demokleur van toen en Mike vertelt ons dat deze 530 een testauto is geweest. De cabine en het kenteken stammen daardoor uit 1994. De hele onderlijn is met de hand gemaakt en daarna gespoten. In eerste instantie was de Shark donkerpaars met een blauwe haai. Later is deze overgespoten in een lichtblauwe kleur en een groot aantal lagen blanke lak. De achterzijde is afgewerkt met een vlakke plaat waar een schitterende specialpaint op staat en langs het chassis lopen 2 uitlaten naar achteren om in de achterbumper uit te komen. De originele achterlichten zijn vervangen door 2 units van de toenmalige Audi A4. Nadat Svempa deze auto opgebouwd had en er een aantal truckshows mee was afgegaan heeft deze icoon nog wat jaren in het Scania museum gestaan. Daarna is deze verkocht aan Kraimans Showtrucks. Deze heeft de Shark een aantal jaren in het bezit gehad en nu staat deze vlijmscherpe auto qua lijnen en spuitwerk in Maasdijk. Deze auto gaat de privé collectie in van Sem maar is ook aankomend weekend te bewonderen in Assen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
26-09-2016
IHB-4-1400.jpg

Iets harder Burg 2016

Het afgelopen weekend was er weer van alles te doen op het gebied van evenementen. Onze eigen Niels van Duijvenboden trok naar Emmeloord…
Nieuws
04-06-2017
tekno1.jpg

Tekno Event 2017

Gisteren was weer het jaarlijkse evenement bij Tekno in Maasland. Het evenement dat altijd gepaard gaat met lekker weer. Na een natte…
Nieuws
12-09-2016
Witte4-1400.jpg

De nieuwe Volvo van Stefan de Witte

Dit weekend rukte onze Niels van Duijvenboden uit voor een reportage met deze superdikke nieuwe Volvo FH540. Het is…