Nieuws
01-06-2018 | Door Iep van der Meer

In Almere is de TKD 2018 in volle gang. Deze twee jaarlijkse vakbeurs voor de bouw- en grondverzet wereld is altijd weer een gezellig evenement waar duizenden belangstellenden op af komen. Donderdag was de eerste dag, en morgen, zaterdag 2 juni kun je voor het laatst de beurs bezoeken.

Opvallend is dat vrijwel alle truckmerken zich presenteren op de beurs. Vrijwel ja, want alleen Renault Trucks liet verstek gaan. Tussen alle getoonde trucks is Tatra een opvallende nieuwkomer op de Nederlandse markt. Op maar liefst twee stands kan het publiek kennis maken met het Tsjechische truckmerk. Tatra bouwt met een bijzonder eigenzinnig systeem trucks met onafhankelijke wielophanging en een centrale koker met daarin de aandrijflijn. Het merk maakt gebruik van DAF cabines en motoren en de ZF Traxon versnellingsbak. Vorig jaar had BIGtruck al een Tatra 8x8 in de kippertest. Daarbij kwamen we tot de conclusie dat het merk in potentie alles in huis had maar dat er nog veel moest gebeuren voor de Nederlandse markt. In een jaar tijd zijn al die aanpassingen doorgevoerd. Zo heeft het merk nu 11,5 tons voorassen, een wide-spread gestuurd tandemstel en zijn grote dikke banden voor de zompige Nederlandse bodem leverbaar. Een ritje over de demobaan met een 8x6 bewees dat Tatra een merk is om rekening mee te houden.

Ook bij Ginaf zagen we leuk nieuws, namelijk een vooras met hydraulische aandrijving en een kentekengewicht van 11,5 ton. Dat was tot nu toe niet mogelijk. De stoere Ginaf 6x4 WS is voorzien van hydraulische vering. De trekker is bestemd voor Nijborg Staalbouw en wordt nog uitgerust met een zware autolaadkraan. Verder zagen we de bijzondere 'Owl' op basis van een DAF CF. Ook deze truck is voorzien van een hydraulisch aangedreven vooras en wordt geleverd door Van Ginkel Trucks. Dankzij de landbouwcabine heeft de chauffeur rondom zicht op het werk. Dat werk bestaat uit het maaien van bermen.

Bij MAN zagen we heel veel verschillende terreinvoertuigen, en uiteraard was daar veel aandacht voor de TGE bestelwagen. Ook bij Mercedes-Benz is het hele programma aanwezig, inclusief de bestelwagens, de Fuso en zelfs een Unimog. Bij Volvo is er veel aandacht voor de nieuwe 8x8, en ook in dit segment heeft Volvo het veiligheidsthema doorgevoerd. Verder zagen we een fraaie vijf- assige DAF CF 10x4 Construction met een Estepe tussenas. Deze DAF heeft een GVW van 49 ton in deze uitvoering. Ook bij Iveco een grote variatie aan configuraties, inclusief een WS variant. 

Eén van de grootste stands is die van Veldhuizen. Deze innovatieve ombouwer- carrosseriebouwer toont een enorme rij Arocs varianten, een complete serie DAF trucks met WS oplossingen én een groot aanbod aan oprijwagens. Op trailergebied zagen we fraaie opleggers van Faymonville, Nooteboom, Stas en GS Meppel.

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
21-08-2020
118085441_2700162266907464_897189248827838874_o.jpg

Tatra met DAF look voor Oude Ophuis uit Denekamp

H. Oude Ophuis Transport uit Denekamp heeft een nieuwe Tatra 8x8 kipper in gebruik genomen. De dikke 46…
Nieuws
17-12-2020
DJZ_18-1400.jpg

Compacte Scania Quadro voor De Jong Zuurmond

Veldhuizen Wagenbouw heeft op basis van een Scania 10x4*6 een bijzonder compact voertuig ontwikkeld voor de…
Nieuws
08-02-2023
Scania Hyva2

Scania 10x8 voor Zwama Grijpskerk

Zwama Transport uit het Groningse Grijpskerk heeft een Scania G500 10x8 in gebruik genomen. De stoere Scania is voorzien…