Transportbedrijven verzetten zich tegen lobbyclub ACEA

Nieuws
27-11-2018 | Door Tim de Jong

Een groep van transportbedrijven in Nederland heeft de handen ineen geslagen om de truck-industrie, verenigd in ACEA, op te roepen zich niet te verzetten tegen de grenswaarden aan CO2 uitstoot, waar het Europees Parlement onlangs voor heeft gestemd. Hier de motivatie van de betreffende bedrijven: 

Oproep aan de vrachtwagenfabrikanten: Transportbedrijven willen duurzamer kunnen rijden

"De Europese Vereniging van Automobielfabrikanten (ACEA), een koepelorganisatie, verzet zich tegen nieuwe normen die de Europese Commissie wil vastleggen voor de CO2 uitstoot van vrachtwagens. De Europese Commissie stelt dat deze vanaf 2025 15% minder broeikasgassen kunnen uitstoten. Het verzet vanuit de koepel ACEA leidt tot grote bezorgdheid bij veel bedrijven en klanten in de logistieke keten die wel de noodzaak van duurzaamheid onderkennen. 

Waar gaat het om? Het noodzakelijk vrachtvervoer over de weg is nu nog verantwoordelijk voor een relevant aandeel in de uitstoot van broeikasgassen. Willen we de internationale afspraken nakomen die voor alle sectoren in 2015 in Parijs zijn gemaakt, dan moet er in deze sector veel gebeuren, zeggen de transportbedrijven. 

Uitdaging

Zij vervolgen: "In 2050 moet Nederland, in lijn met Parijs, de emissie van broeikasgassen in transport en mobiliteit met 60% ten opzichte van 1990 hebben verlaagd. Sinds 1990 is onze economie gegroeid, en daarmee ook de vraag naar transport. Meer logistieke bewegingen, dus meer CO₂-emissies. De vraag naar transport blijft toenemen, de uitdaging is navenant.

De opgave is: het goederenvervoer over de weg moet in 2050 zes keer minder broeikasgassen per vervoerd volume uitstoten dan in 1990. Concreet ingevuld: in 2030 moet de uitstoot met 30% zijn verminderd. 

Haalbaar

Is dat haalbaar? Ja, als gebruik wordt gemaakt van alle mogelijkheden om de CO2-uitstoot te verminderen. Zoals het inzetten van LZV’s (langere vrachtwagens), het voorkomen van het rijden van zogenoemde lege kilometers door bundeling van ladingen. Maar essentieel is dat er vrachtwagens worden geproduceerd die een andere brandstof (waterstof, elektrisch) en veel minder fossiele energie gebruiken", zeggen de transporteurs.

Klik " target="_blank" rel="noopener noreferrer">hier voor het hele verhaal! 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
10-04-2020
Slimme_stoplichten_1_LR.jpg

Stel dat je bijna alle stoplichten 'mee' hebt

In Nederland loopt een proef waarbij trucks van enkele deelnemende bedrijven en verkeerslichten van enkele…
Nieuws
05-10-2016
Containershipping.jpg

Zijn we zeeblind?

Onder de naam 'zijn we zeeblind?' verschijnt er binnenkort een boeiende documentaire over de uitstoot die veroorzaakt wordt door de zeevaart.…
Nieuws
13-11-2018
MAN-Mercedes1.jpg

MAN en Mercedes boos op EU

De directies van Daimler en MAN hebben brandbrieven geschreven aan Europese  politici in Brussel. De truckbouwers komen in het…
BIGtruck online magazine is een onderdeel van Transwebgroup Coöperatief U.A.