Truck Races 2024: de belangrijkste evenementen in een oogopslag

Nieuws
25-07-2024 | Door Iep van der Meer

Als je aan racen denkt, schieten Formule 1 of MotoGP waarschijnlijk als eerste te binnen. Maar er is ook een andere raceserie die pure actie belooft en populair is bij fans door heel Europa: truckracen!

een andere raceserie die pure actie belooft en populair is bij fans door heel Europa: truckracen!

Hoewel de Super Race Trucks-serie sinds 2006 niet meer bestaat, blijven de Europese FIA-kampioenschappen een groot aantal fans aantrekken. In 2024 strijden de beste coureurs weer om de titel in hun trucks.

Waar en wanneer: FIA Europees Kampioenschap Truck Racing 2024

Truckracen blijft een nichesport in Europa met minder publiek vergeleken met Formule 1 of MotoGP. Desondanks is de sfeer bij deze races fantastisch en is actie op het circuit gegarandeerd. Sinds de stopzetting van de Super Race Trucks-serie in 2006, heeft het FIA Europees Kampioenschap Truck Racing zich gevestigd als het belangrijkste evenement in de Europese truckracerij. Niet alleen is het prijzengeld gestegen, maar fans kunnen ook wedden op sport plaatsen op de winnaar van de race.

Het nieuwe seizoen begon dit jaar op 24 mei in Italië, met de eerste race op het Misano World Circuit. Dit circuit met zijn lengte van meer dan vier kilometer, scherpe bochten en lange rechte stukken is een absoluut hoogtepunt voor alle fans bij de start van het kampioenschap.

Na Misano ging de race verder naar de Slovakiaring en vervolgens naar Zolder in België. Het wellicht meest spannende evenement van het seizoen vindt plaats het weekend van 12 tot 14 juli op de legendarische Nürburgring in Duitsland. Deze locatie is een vaste waarde op de racekalender en trekt jaarlijks duizenden truckfans.

Na een zomerstop keert de actie terug op 30 augustus op het circuit in Most, Tsjechië. De seizoensfinale vindt plaats op het Circuit Bugatti in Le Mans, met de laatste race van het seizoen in Jarama, Spanje.

Norbert Kiss: de te kloppen man

Wat Max Verstappen is voor de Formule 1, is Norbert Kiss voor het FIA Europees Kampioenschap Truck Racing. De Hongaar heeft sinds 2020 elk jaar de titel gewonnen en wordt gezien als de grote favoriet voor 2024. Hij heeft al een comfortabele voorsprong opgebouwd in de eerste races.

De enige die Kiss bij kan houden is de Duitser Jochen Hahn, die de laatste wereldkampioen was voordat Kiss aan de macht kwam. Als alles volgens plan verloopt voor Kiss, kan hij zijn vijfde wereldtitel op rij behalen.

Kiss heeft zijn critici al lang het zwijgen opgelegd. Zijn eerste wereldtitel sinds 2015 had een bittere nasmaak door de Covid-pandemie van 2020, waarbij slechts twee races werden verreden en het kampioenschap voortijdig werd beëindigd.

Truck Racing in Nederland

Naast het belangrijke FIA Europees Kampioenschap Truck Racing zijn er ook veel kleinere evenementen. Een daarvan is Dutch Truck Racing, dat eveneens op de Nürburgring plaatsvindt. De race van 2024 vindt plaats van 12 tot 14 juli.

In totaal doen 14 teams mee met verschillende voertuigen zoals MAN, Scania en Volvo. Een opvallende deelnemer is Wim Groteboer met zijn Scania Torpedo, die in felgele kleuren met rode vlammen zeker een statement maakt naar de concurrentie.

Behalve in Nederland zijn er ook racecompetities in Frankrijk, Spanje en Groot-Brittannië. Coureurs met topprestaties in deze nationale divisies kunnen doorstromen naar het FIA Europees Kampioenschap Truck Racing. Voor teams is het echter moeilijk om mee te doen in de hoogste raceklasse vanwege de hoge kosten en de kleine kansen voor nieuwkomers. Toch blijft truckracen een spannende en geliefde sport, zowel in Europa als in Zuid-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland.

Bron foto: https://unsplash.com/de/fotos/f8Nb18iHdPo

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
10-10-2019
IVECO_Trucks-1400.jpg

Iveco wint FIA European Truck Racing Championship 2019

Iveco wordt voor het tweede opeenvolgende jaar bekroond tot de algehele winnaar van het FIA European…
Nieuws
06-03-2017
Truckrace.jpg

Truckracing terug op Zandvoort!

Truckracing komt terug naar het circuit van Zandvoort! Tijdens de Paasraces zullen de paardenkrachten weer losgelaten worden…
Nieuws
16-04-2017
Paasracezaterdag-14-1400.jpg

Paasraces met Truckracing op Zandvoort

Vandaag en gisteren werden de eerste wedstrijden voor het Nederlands Kampioenschap Truckracing gereden op het circuit…
BIGtruck online magazine is een onderdeel van Transwebgroup Coöperatief U.A.