Nieuws
10-08-2018 | Door Iep van der Meer

Tijdens een ontmoeting die we hadden met de grote Scania baas Henrik Henriksson maakte hij een grap door te zeggen dat de design afdeling nu wel opgeheven kon worden. ,,Dit is de laatste generatie Scania trucks met een cabine, hiernaa gaan we autonome trucks bouwen''. Dat was bedoeld als een grap maar de ontwikkelingen gaan razendsnel!

Er wordt overal ter wereld al geëxperimenteerd met zelfrijdende voertuigen en inmiddels is er een Zweedse startup die trucks zonder cabine wil bouwen. De zogenaamde T-Log truck die je op de foto ziet is een voertuig zonder cabine voor de houtbouw. Het ding kan 16 ton vervoeren, is volledig elektrisch aangedreven en vindt zijn weg door middel van GPS, allerlei camera's en sensoren met radar. Het apparaat, want wij weigeren dit een truck te noemen, kan zijn werk helemaal zelfstandig doen volgens de ontwikkelaars. Daarnaast kan hij op afstand bestuurd worden.

Krijgt Henriksson dan toch gelijk? En is de huidige generatie trucks dan echt de laatste met een cabine? We zijn benieuwd hoe snel de ontwikkelingen echt gaan. Voorlopig komen we de eerste tientallen jaren nog behoorlijk wat handen aan het stuur tekort. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
20-11-2018
Volvo_Trucks_Autonomous_Volvo_FH_09_lowres.jpg

Zelfrijdende Volvo's in Noorse mijnbouw

Zelfrijdende trucks zijn al werkelijkheid in de mijnbouw in Noorwegen. Brønnøy Kalk AS is de eerste Volvo klant…
Nieuws
08-01-2018
Peterbilt_579-1.jpg

Autonome techniek en brandstofcel bij Paccar

Paccar, het moederbedrijf van DAF, staat er niet om bekend voorop te lopen  wanneer het op nieuwe techniek…
Nieuws
11-10-2018
Qomolo.jpg

Chinezen hebben nu hun eigen Tesla truck

Het Chinese Q-Truck  zit Tesla en Volvo op de hielen door een elektrische truck te onthullen die autonoom rijdt…