Vorig jaar rapporteerde BIGtruck al meerdere keren over de zotte situatie op de Maasvlakte. Daar worden trucks met Nederlands kenteken gefotografeerd en eventueel geverbaliseerd als ze net aan Euro 6 voldoen. Maar buitenlandse trucks mogen, of ze nu schoon zijn of niet, gewoon ongehinderd de Maasvlakte op.
Vandaag beklagen chauffeurs zich opnieuw in het " target="_blank" rel="noopener noreferrer">Algemeen Dagblad en dreigen ze de, meest buitenlandse, trucks die ouder zijn dan de Euro 6 norm, zelfs aan de ketting te zullen leggen. De chauffeurs dreigen hun collega's die met oude trucks rijden, zelf te gaan aanhouden. Een goed idee vinden we dat zeker niet, de Nederlandse gang van zaken kennende kan dat bijna niet goed aflopen voor chauffeurs, die, dat staat buiten twijfel, gewoon in hun recht willen staan.
Feit is en blijft dat trucks van de allerschoonste variant moeten zijn op de Maasvlakte, terwijl die er gekomen is om de grootste, meest vervuilende schepen die er zijn op onze aarde, te kunnen lossen. Alsof dat niet genoeg is, mogen grote, vervuilende cruiseschepen ook aanleggen op de Kop van Zuid, op loopafstand van het centrum van de stad, waar ook weer een milieuzone geldt. Snap jij het nog?
Toegangsweg Stena Line
Er is nog meer huiswerk voor de gemeente Rotterdam. Juist nu de Brexit er bijna is,wil de gemeente een belangrijke toegangsweg naar de ferry richting Engeland in Hoek van Holland afsluiten, voor werkzaamheden. Rotterdamse gemeenteraadsleden vinden dit onwenselijk en roepen de gemeente op tot actie, meldt TLN.
Het gaat om de Haakweg, richting de ferry van Stena Line. De gemeente Rotterdam, waar Hoek van Holland onder valt, wil die weg aanpakken om de doorstroming te verbeteren. Dit doet de gemeente door een rotonde aan te leggen. De werkzaamheden zijn deze week begonnen en duren tot half april. Terwijl de Brexit middenin die periode valt: op 29 maart verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie.
Bij een no-deal-Brexit, die inmiddels zeer waarschijnlijk is, is er een groot risico op opstoppingen bij de veerboten richting het Verenigd Koninkrijk. Juist dan een belangrijke toegangsweg afsluiten is onbegrijpelijk, vindt TLN. TLN-lid Daily Logistics Group brengt dagelijks goederen naar het Verenigd Koninkrijk en heeft een terrein op 200 meter afstand van de veerboot. ‘Onze wagens moeten nu allemaal 9 kilometer omrijden om bij de boot te komen’, ">zei Pim Leenheer van Daily Logistics vorige week in het Algemeen Dagblad. ‘Ik begrijp best dat ze iets aan de weg willen doen, maar precies met de Brexit? Wij begrijpen het echt niet.’
TLN heeft zich beklaagd en wacht af hoe het gemeentebestuur van Rotterdam gaat reageren.