Nieuws
25-06-2024 | Door Maarten van der Westen

Doornroosje, zo wordt de nieuwe combinatie in het DAF Museum liefkozend genoemd. Aan de DAF Torpedo en de bijbehorende oplegger voor personenvervoer hangt een bijzonder verhaal.

In de jaren ‘60 namen verschillende grote bedrijven in de regio Eindhoven het initiatief zelf werknemers te vervoeren van en naar het werk. DAF was één van deze bedrijven, maar ook Philips en Bata deden mee. Ze noemden het: Vervoer Industrieel Personeel Regio Eindhoven, oftewel VIPRE.

Speciaal voor VIPRE ontwikkelde carrosseriebouwer W. Kusters uit Venlo bijzondere opleggers voor het vervoer van de medewerkers. De opleggers werden getrokken door DAF Torpedo trekkers. Nu kan het DAF Museum in Eindhoven zo’n bijzondere combinatie toevoegen aan de collectie.

De restauratie van de ‘schone slaapsters’ duurde maar liefst vier jaar. De truck was in slechte staat en is tot de laatste bout uit elkaar gehaald. De vrijwilligers van het museum hebben geweldig werk geleverd. “Met een ongelofelijke trots hebben we de Doornroosje op 23 juni onthuld”, aldus Geert van Rooij, conservator van het museum. “Prachtig dat we met onze vrijwilligers alle expertise in huis hebben om zo’n volledige restauratie uit te voeren. En prachtig dat we nu eindelijk onze VIPRE-combinatie compleet hebben kunnen maken.”

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
16-06-2020
Mus1.jpg

DAF museum opent de deuren vanaf 1 juli

Na drie maanden sluiting vanwege het Corona virus opent het DAF museum in Eindhoven op woensdag 1 juli de deuren…
Nieuws
22-08-2016
Verwers-Expresse-header.png

De Chinese-Six van Verwer's Expresse

Deze fraaie oude Mercedes met zijn dubbele vooras noemen de Engelsen een 'Chinese Six.' De LP 333 Lastwagen met zijn…
Nieuws
04-12-2018
Oldest-DAF-truck-still-in-commercial-Use-DAF-A1600-from-1968-01-1400.jpg

Oudste, nog werkende DAF Truck

Vijftig jaar oud maar ‘nog lange niet versleten’. Waar het over gaat? De oudste DAF truck die nog in actieve dienst is.…
BIGtruck online magazine is een onderdeel van Transwebgroup Coöperatief U.A.