'Verbied zware voertuigen op spoorwegovergang'

Nieuws
01-05-2017 | Door Iep van der Meer

Na een ongeval met een zwaartransport combinatie van Van der Vlist, vorige week op een spoorwegovergang bij Wouw komt nu de oproep voor een verbod van dit soort vervoer op spoorwegovergangen. De oproep komt van de Maatschappij voor Beter OV.

De organisatie schrijft dit aan demissionair Verkeersminister Schulz van Haegen na een reeks van ernstige ongevallen. Vorig jaar ontspoorde in Dalfsen een trein na een aanrijding met een hoogwerker. De machinist kwam daarbij om het leven en tien mensen raakten gewond. In november werd er een RMO vrachtwagen aangereden door een trein bij Winsum in Groningen met enorme schade tot gevolg. Vorige week was het weer raak, en wel twee keer!

In Deurne reed eerst een trein tegen een graafmachine aan. Later die week, afgelopen vrijdag op precies te zijn, was het raak bij Wouw waar een MAN zwaartransport trekker met een 5+2 Nooteboom Pendel-X dieplader werd aangereden.

De reden van dat ongeval was dat de chauffeur op een parallelweg naast het spoor een machine moest laden. Het manoeuvreren wat nodig was om die locatie te bereiken werd ruw onderbroken door de aanstormende trein. Gelukkig waren er geen ernstige slachtoffers te betreuren maar de financiële gevolgen waren groot. De complete spoorwegovergang werd uit de grond gerukt, de ontspoorde trein raakte behoorlijk beschadigd en de oplegger heeft ook een beurtje nodig aan de foto's te zien.

Volgens de reizigersorganisatie voor beter OV zijn bestuurders van zware voertuigen niet vakbekwaam en ontbreekt het ze aan 'veiligheidsinzicht.' Dat zijn nogal beweringen van deze club. De stelling is dat zware voertuigen vaker betrokken zijn bij ongelukken op overwegen, en dat zou reden moeten zijn voor een verbod op het oversteken van spoorweg overgangen. 

In alle emotie van zo'n ongeval is dat een logische reactie van een reizigersorganisatie. Die willen immers geen vertragingen, en al helemaal geen gewonden of erger, en dat is iedereen met die organisatie eens. Helaas kan er van een verbod natuurlijk nooit sprake zijn. Hele woonwijken worden gebouwd met zwaar materieel, en als daarbij een spoor overgestoken moet worden dan zou dat niet meer kunnen? Wat is het alternatief, een helicopter? 

Nee, Nederland is een klein landje en het kan niet anders dan dat sommige soorten van vervoer af en toe met elkaar in de clinch liggen. Dit soort ongelukken moeten voorkomen worden maar helemaal uitsluiten doe je dat nooit. Daarbij komt dat het erg gemakkelijk is om alle schuld altijd bij de ander te leggen. Trucks zijn al jaren voorzien van actieve collision warning systemen. Door middel van radar 'ziet' de truck het gevaar en waarschuwt de chauffeur. Als die geen actie onderneemt dan remt de truck vervolgens zelf. Is zo'n systeem bij een trein geen optie? Het lijkt mij dat daarmee heel veel leed en schade voorkomen kan worden in de toekomst.

Foto's: Christian Traets/SQVision 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
25-08-2021
1629480478370.jpg

Nieuwe Volvo FM trekkers voor Van der Vlist

Van der Vlist Speciaal- & Zwaartransport uit Groot-Ammers heeft de eerste twee Volvo FM trekkers van het…
Nieuws
29-08-2019
800_vandervlist6-405011.jpg

Drie nieuwe MAN trekkers voor Van der Vlist

Van der Vlist heeft drie nieuwe MAN TGX zwaartransporttrekkers aangeschaft. De 8x4 trekkers zijn van het type…
Nieuws
28-02-2019
DSC_0613-1400.jpg

Volvo FM540 10x4 voor Altenburg Funderingstechniek

Altenburg Funderingstechniek, onderdeel van de IJB Groep, heeft een nieuwe Volvo FM540 10x4 zwaar transport…