Nieuwe Actros: Vier wereldprimeurs maar geen facelift

Nieuws
05-09-2018 | Door Tim de Jong

Mercedes-Benz onthult vlak voor de IAA de nieuwe generatie Actros. Opvallend is dat de cabine geen echte facelift kreeg en dat de spiegels verdwenen zijn. Het meeste nieuws zit onderhuids en in het dashboard.

Dat laatste is helemaal nieuw. In niets lijkt het op de ‘oude’ Actros, het gaat nu om twee schermen, eentje recht voor de chauffeur en eentje op de middenconsole. Mercedes-Benz is de eerste truckfabrikant die Active Drive Assist introduceert. Hierbij neemt de Actros op sommige momenten het gezag over van de chauffeur en rijdt de Actros autonoom. Het systeem kan zelfstandig gas geven, remmen en sturen. Mercedes gaf het voorbeeld van harde zijwind. Dan dreigt de truck ietwat van koers te raken, maar met Active Drive Assist corrigeert de truck zichzelf perfect. Mercedes zegt erin te zijn geslaagd de beelden van radar en camera te fuseren waardoor een computer de genoemde beslissingen kan nemen. Dit kan bij alle voertuigsnelheden, aldus Mercedes.

Als tweede komt Mercedes met een systeem dat de spiegels vervangt, Mirrorcam. Daarvoor in de plaats komen twee schermen en aan de buitenkant zijn boven de portieren de camera’s te zien. Dat scheelt niet alleen in luchtweerstand, ook zegt Mercedes dat de chauffeur een completer beeld krijgt. De camera helpt bij inhalen, zodat de chauffeur hierbij niet meer afhankelijk is van zijn breedtelampje achteraan de trailer. In bochten en bij achteruit manoeuvreren voor het laaddock draaien de camera’s mee, wat het manoeuvreren vereenvoudigt.

Ten derde komt Mercedes met een nieuwe versie van Active Brake Assist, de vijfde versie. Die kan in de stad een volautomatische noodstop uitvoeren wanneer er plots een voetganger oversteekt. Ditzelfde kan ABA 5 bij een file die voor de rijdende truck op de rijbaan stil staat, bij een snelle tegenligger of een voor de truck overstekend voertuig.

Mercedes claimt verder dat het het PPC systeem verder heeft verbeterd. Met dit systeem maakt de aandrijflijn gebruik van GPS gegevens om de juiste versnelling te selecteren. Deze nieuwe Actros zou weer drie tot vijf procent zuiniger zijn. Mercedes zegt dat de Actros sinds de introductie in 2011 u al vijftien procent zuiniger is geworden.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
02-10-2020
IEP_9053-1400_1.jpg

Actros nu met standaard extra veiligheid

De nieuwe Mercedes-Benz Actros wordt voortaan geleverd met een uitgebreid pakket aan standaard veiligheidsvoorzieningen.…
Nieuws
10-06-2020
BAS_1_kl_LR.jpg

Vier Mercedes Actros trucks voor BAS Group

Afgelopen week werden vier nieuwe Mercedes-Benz Actros trekkers afgeleverd aan BAS Group. Met twee Actros lowliners…
Nieuws
31-03-2021
mercedes_actros_noodrem.jpg

Mercedes breidt veiligheidssystemen uit

Mercedes investeert naar eigen zeggen elk jaar honderden miljoenen euro’s in onderzoek en ontwikkeling om chauffeurs…