Nieuws
31-05-2016 | Door Tim de Jong

Een brandstofverbruik dat een derde lager ligt dan gebruikelijk. Met de nieuwe concepttruck van Volvo Trucks belooft het merk nogal wat. Het geheim van deze opmerkelijke brandstofbesparing is een veel aerodynamischer ontwerp en een lager leeggewicht van met name de trailer.

Met steun van de Zweedse Energy Agency ontwikkelde Volvo Trucks dit nieuwe concept. Het resultaat van een onderzoeksproject dat vijf jaar duurde met als doel het produceren van zuinigere voertuigen.

Een van de sleutelfactoren achter het lage brandstofverbruik is de verbetering van maar liefst 40% in aerodynamische efficiency, zegt Volvo. “We hebben de gehele combinatie zoveel mogelijk geoptimaliseerd voor een betere aerodynamica. We maken bijvoorbeeld gebruik van camera's in plaats van buitenspiegels”, verklaart Volvo. Het moge duidelijk zijn dat dit geen wereldschokkende noviteit is.

Naast de aerodynamische verbeteringen is de  concepttruck voorzien van nieuw ontwikkelde banden met een lagere rolweerstand. De trailer weegt twee ton minder dan een vergelijkbare referentietrailer. Dit betekent een lager brandstofverbruik of een hoger laadvermogen. Het is hier dat Volvo eigenlijk bewijst dat hun dertig procent vooral een theoretische waarde is: iedereen die meer kan laden, zat dit zeker doen. Ook een verbeterde aandrijflijn maakt deel uit van het project. 

Volvo geeft zelf niet aan wat er aan de aandrijflijn verbeterd is maar waarschijnlijk wordt hier gebruik gemaakt van de D13 Common rail motor die binnenkort geïntroduceerd wordt op de Europese markt. Voor de USA is ook Turbocompound techniek aangekondigd en de kans is groot dat ook die techniek aan boord is van deze concept truck. Volvo wil wel kwijt dat er al sinds 2011 aan de Volvo Concept Truck wordt gewerkt. Dat zou ons vermoeden bevestigen want al in 2012 werd Turbocompound techniek in combinatie met Common Rail door Volvo gepresenteerd als mogelijke oplossing voor de toekomst.

 

Er wordt al sinds 2011 aan de Volvo Concept Truck gewerkt. Het doel is een efficiencyverbetering van 50% in het internationaal transport.

De laatste technische nieuwtjes die je al wel bij Volvo kunt kopen vindt je ">hier.  

Meer op Transport&Milieu.nl

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
28-02-2017
Volvo_Concept_Truck_09.jpg

Volvo werkt aan hybride FH

Volvo Trucks onthulde de Volvo-concepttruck in mei 2016 en heeft het voertuig naar eigen zeggen nu verder ontwikkeld en verbeterd.…
Nieuws
29-06-2017
renault-trucks-falcon-sketch.jpg

Renault concept borduurt voort op T-Serie

Renault Trucks ontwikkelt in het kader van het  FALCON-project (Flexible & Aerodynamic Truck for Low Consumption)…
Nieuws
03-02-2022
Peeman-Volvo1LR.jpg

Volvo vijf-asser combi en Light Concept trekker voor Peeman Transport

Peeman Transport uit Dirksland heeft onlangs twee op maat gebouwde Volvo’s, een FH…