Nieuws
18-01-2024 | Door Iep van der Meer

Simon Loos heeft al meerdere elektrische trucks in de vloot. Nieuw is een Volvo FH electric 6x2 trekker met e-PTO voor de aandrijving van de koelmotor van de oplegger. De drie- assige trekker is extreem lang, maar met de nodige aanpassingen past hij binnen de wettelijk toegestane lengte met een 13.60 oplegger.

De Volvo FH electric 6x2 is  een van de eerste elektrische trekkers met drie assen en een standaard 13,60 meter trailer erachter. De wielbasis en accu’s van de truck zijn identiek aan die van een 4x2 Volvo FH Electric. Dat wil zeggen van vooras tot aan de aangedreven as. De extra as is achter de aangedreven as geplaatst en biedt maximale flexibiliteit bij het beladen. Zonder aanpassingen in het laadproces, kunnen alle vrachten zo binnen de wettelijke asdrukgrenzen worden verreden. Het maximaal toegestane treingewicht bedraagt vijftig ton. 

Schuifschotel

De configuratie is in nauwe samenwerking met Volvo Trucks en dealer LVS in Zwaag gerealiseerd. Een belangrijk onderdeel van dit creatieve concept is een verschuifbare koppelschotel. Hiervoor is een oplossing op maat af-fabriek geleverd. Vanuit de cabine kan de chauffeur de verplaatsbare schotel bedienen, zodat in alle situaties wordt voldaan aan de wettelijke maximale lengte. Ook is het een handig hulpmiddel om op steile losplaatsen schadevrij in- en uit te kunnen rijden. Dat is wel belangrijk, want de trekker steekt zo ver onder de oplegger dat hellingen, bijvoorbeeld bij dockshelters anders niet genomen kunnen worden. Overigens is de oplegger aangepast voor de lange trekker, om te voorkomen dat de achterkant van de trekker de steunpoten raakt.

e-PTO voor de koelmotor

De koelmachine op de oplegger kent een volledig elektrische aandrijving, waarbij de krachtstroom wordt geleverd vanuit de trekker. De trekker is hiervoor af-fabriek uitgerust met een elektrische Power Take-Off (e-PTO). Dit systeem zorgt voor een aftakking van de hoog voltage accuspanning en zet deze vervolgens om in krachtstroom waar de koelmachine op werkt. De voordelen van deze constructie ten opzichte van e-assen en accupakketten op de trailer, zijn duidelijk: minder complexiteit dus meer bedrijfszekerheid, minder eigen gewicht dus hogere efficiëntie en een lagere investering. Royal Friesland Campina heeft op haar locatie in Maasdam een ABB-snellaadpaal laten installeren, waar deze nieuwe elektrische truck de maximale laadsnelheid van 250 kW kan benutten. Met oog op een slagvaardig beheer van de laadsessies, heeft Royal Friesland Campina werkafspraken gemaakt met de planning van Simon Loos, installatiebedrijf Batenburg en de Volvo Trucks-dealer in Rotterdam.

Op de foto van links naar rechts: Ruben Froyman (Logistic Lead Customer Supply Chain Netherlands bij Royal Friesland Campina), Wim Roks (Wagenparkbeheerder bij Simon Loos) en Gerwin Davelaar (Accountmanager Fleet Sales bij Volvo Trucks Nederland)

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
07-09-2023
670_2023_VDT_Rijnsburg-010

Twee Volvo FH LZV trekkers voor VDT

Transportbedrijf VDT heeft twee Volvo FH 500 4x2 X-Low-trekkers gebruik genomen. Het bedrijf  zet de trucks met…
Nieuws
09-09-2023
Volvo treffen Balkbrug (20)

Volvo Oldtimer Weekend Balkbrug

Zaterdag 9 en zondag 10 september is het Volvo Oldtimer Weekend in Balkbrug. Hoewel de naam wat algemeen is gaat het uitsluitend…
Nieuws
09-02-2023
670_2023_VAN_LEEUWEN_ROTTERDAM-006

Volvo trucks voor Van Leeuwen Recycling

De van Leeuwen Recycling Groep in Rotterdam heeft een aantal nieuwe Volvo trucks in de vloot opgenomen. Het gaat…