Nieuws
28-07-2017 | Door Iep van der Meer

Het Nederlandse truckmerk Terberg ging verloren met de komst van de Euro-6 emissie eisen. Toch lijkt het er op dat Volvo aan een nieuwe 8x8 werkt die we gerust als een 'beer van een truck' kunnen omschrijven. 

Kenners weten dat Terberg altijd een beer in het logo had, en met de nieuwe 8x8 die Iepieleaks gespot heeft lijkt die beer terug te komen. Niet als zelfstandig truckmerk maar de nieuwe Volvo FMX 8x8 wordt wel ontwikkeld en gebouwd in samenwerking met Terberg.

De stap naar Euro-6 was voor Terberg een stap te veel. De ontwikkelingskosten voor een nieuwe generatie terreinvoertuigen onder het Terberg merk leek niet rendabel en daarmee ging er een Nederlands truckmerk verloren. Terberg bouwde op basis van Volvo Trucks, en dat merk ziet wel kansen voor een 8x8. Voor de bouw van zo’n, typisch Nederlandse truck met een wide-spread en gestuurd tandemstel ging Volvo te raad bij het zelfde Terberg. Het verschil is alleen dat voortaan de Volvo badge in de grille blijft. De techniek is aangepast door Terberg en daarmee lijkt de cirkel rond.

Terberg werkt nauw samen met Volvo Trucks. Zo wordt Terberg ingeschakeld om assen bij te plaatsen en wide-spread tandemstellen te leveren voor de FMX. Ook onder de Volvo mining trucks die af- fabriek worden geleverd zit Terberg techniek. Toen Volvo besloot om een nieuwe 8x8 op te nemen in het leveringsprogramma lag het dan ook voor de hand dat Terberg daar aan mee zou werken. De nieuwe 8x8 is een zogenaamde ‘triple’ waarbij de drie achterassen op een onderlinge afstand van 180 cm staan. In feite is het een af- fabriek 6x6 chassis waarbij een as is bijgeplaatst. Zo eenvoudig is het echter niet helemaal, want de twee achterassen zijn in een wide-spread opstelling gebouwd voor meer laadvermogen. De vooras is de standaard tien tons Volvo as, maar de bijgeplaatste as is een 11,5 tons Sisu as. Het totale GVW van deze nieuwe 8x8 komt volgens ingewijden dan ook op 44,5 ton.  

Met zijn triple opstelling is de nieuwe Terberg 8x8 vergelijkbaar met de Ginaf 8x8, alleen heeft dat merk onlangs besloten te stoppen met de productie van deze trucks. Dat zou er toe leiden dat Terberg met een uniek voertuig op de markt komt en hoewel het officieel geen Terberg is kunnen we wel stellen dat Volvo de beer loslaat! Wanneer de officiële introductie volgt is nog niet bekend gemaakt maar het zal ons niet verbazen als dat al vrij vlot na de zomervakanties zal zijn. 

Deze foto's werden trouwens gemaakt door een oplettende fan van ">www.iepieleaks.nl. Dé website voor trucknieuws!

Meer op iepieleaks.nl

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
30-10-2017
FMX_4-1400.jpg

Volvo heeft de 8x8 (bijna) af

Tijdens onze grote 8x8 kippertest was hij helaas nog niet af, de Volvo FMX 8x8, maar inmiddels nadert de truck zijn voltooiing.…
Nieuws
25-09-2018
Volvo_FMX_8x8_Kole_Transport_1_lowres.jpg

Eerste Volvo FMX 8x8 voor Kole Transport

Tijdens onze kippertest met 8x8 voertuigen die we vorig jaar organiseerden kon Volvo helaas niet meedoen met de…
Nieuws
18-07-2017
DeWaard_4-1400.jpg

Ginaf stopt met 8x8

Na een moeizame start stopt Ginaf na twee afgeleverde voertuigen al weer met de 8x8 uitvoering. Vandaag worden de dealers ingelicht…