Volvo met elektrische autolaadkraan voor Koeman Berkhout

Nieuws
10-03-2021 | Door Iep van der Meer

Koeman Berkhout heeft zijn wagenpark uitgebreid met een Volvo FH 540 10x4 bakwagen/trekker die is voorzien van een 165 tonmeter Palfinger autolaadkraan. De indrukwekkende autolaadkraan werkt danzij Wierda Hybrid Technologies volledig elektrisch.

Koeman Berkhout is gespecialiseerd in de verhuur van telescoopkranen en mobiele torenkranen. “We voeren voornamelijk bouwgerelateerde hijswerkzaamheden uit in opdracht van aannemers: van fundering tot schoorsteenkap”, zegt eigenaar Martijn Koeman. Met de Volvo FH 540 10x4 bakwagen/trekker voegt Koeman Berkhout een multifunctioneel inzetbaar voertuig toe aan de vloot. “Met deze truck kunnen we alle voorkomende werkzaamheden uitvoeren: van het transporteren en plaatsen van bouwketen en containers met bouwmaterialen tot vloerdelen.”

Wierda Hybrid Technologies

Bijzonder is dat de 165 tonmeter Palfinger-autolaadkraan, die is opgebouwd door de firma Rijkhoff uit Wormerveer, volledig elektrisch wordt aangedreven. Dat werkt het een systeem van Wierda Hybrid Technologies uit Joure. De accu's worden thuis opgeladen waarna er voldoende capaciteit is om er een hele dag mee te werken, zonder dat de dieselmotor draait. Koeman: “Het is onze eerste elektrische autolaadkraan en ook een van de eersten in Nederland in deze categorie. Dit was echt een wens van mij omdat ik ervan overtuigd ben dat emissieloos hijsen de toekomst heeft en een steeds grotere rol gaat spelen bij de gunning van opdrachten. Nu al merk ik dat opdrachtgevers steeds vaker vragen wat wij doen om onze emissies te reduceren. Ik vind het leuk om voorop te lopen en nieuwe technieken toe te passen. Het chassis van de Volvo FH bleek het best geschikt voor deze autolaadkraan. Ander voordeel is dat Volvo dit chassis af fabriek levert. Bovendien voldoet deze truck aan andere eisen, zoals een lengte binnen de 10 meter, zodat we er zonder extra vergunningen in binnenstedelijke gebieden mee mogen komen.” 

Werkgebied van 360 graden

De truck is voorzien van een chassis dat aan de voorzijde doorloopt. “Daardoor kunnen we een extra stempelpoot monteren voor de cabine. Zo hebben we een volledig 360 graden werkgebied.” Met het oog op het werk- en rijcomfort is de truck rondom luchtgeveerd en voorzien van Volvo Dynamic Steering en de draadloze afstandsbediening Work Remote. Koeman Berkhout gaat de truck bij gelegenheid ook inzetten als zwaartransport trekker. Het bedrijf heeft daarvoor een nieuwe Broshuis-dieplader aangeschaft. “Om die reden hebben we gekozen voor I-Shift met kruipversnellingen, waarmee het mogelijk is om op zeer lage snelheid te rijden. Bij zware lading maakt dat het wegrijden gemakkelijker.”

Over Koeman Berkhout

Koeman Berkhout bestaat sinds 1972. “Wij zijn een familiebedrijf waarvan ik als tweede generatie de eigenaar ben”, zegt Koeman. “Gaandeweg hebben we ons volledig toegelegd op kraanverhuur en transport. Met een team van vijftien medewerkers voeren we projecten uit in Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland.”

Meer op Transport&Milieu.nl

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
02-03-2020
87772097_2536397553349102_5310929371643510784_n.jpg

Stoere Volvo vijf asser voor Rijksen

Rijksen Transport heeft een Volvo op de weg gezet met een zware Palfinger autolaadkraan. Het monster is goed voor…
Nieuws
15-12-2020
volvo-fh-kisjes.jpg

Volvo FH 10x4 voor Kisjes Apeldoorn

Kisjes Transport & Verhuur uit Apeldoorn heeft onlangs een Volvo FH 10x4 in gebruik genomen. De truck is voorzien…
Nieuws
20-11-2021
Chris_Hop_2.jpg

Volvo FH540 met Drimote en Palfinger kraan

Chris Hop diensten heeft een nieuwe Volvo FH540 10x4 bakwagen met een Palfinger autolaadkraan in gebruik genomen.…