Volvo pleit voor meer vrouwen op de truck

Nieuws
04-12-2018 | Door Iep van der Meer

Met een groeiend chauffeurstekort is het logisch dat vervoerders nu ook vrouwen een kans geven. Meer vrouwen achter het stuur kan een groot deel van het tekort oplossen. Maar hoe trek je vrouwen aan voor dit `typische` mannenberoep? Leven er niet te veel vooroordelen bij vrouwen waarom het werk niet geschikt zou zijn? In een nieuwe video vertelt chauffeur Nathaly Bol over haar ervaringen. 

Nathaly Bol werkt nu al enkele jaren bij het bedrijf van haar vader: Leo Bol Historische Truckrestauratie in Klazienaveen. Ze vervoert en monteert staalconstructies bij verzinkerijen en bouwbedrijven. Al vrij jong besloot Nathaly om chauffeur te worden. “Natuurlijk was de stap voor mij makkelijk, omdat ik er al op jonge leeftijd mee in aanraking kwam. Het verbaast me alleen nog steeds dat er maar zo weinig vrouwen chauffeur zijn. Het werk is niet zo zwaar meer. Auto’s zijn luxer en beter ingericht.”

Nathaly voelt zich als vrouw veilig in het vak: “Ik heb me nooit onveilig gevoeld, ook niet als ik ergens moet overnachten. Wel merk ik dat mensen nog dagelijks vreemd opkijken als ik uit de truck stap. Het is niet vanzelfsprekend dat een vrouw dit werk doet. Maar ik ben ervan overtuigd dat iedereen dit werk kan doen ongeacht of je nu man of vrouw bent of groot of klein. Je hoeft daar echt niet een bepaald type voor te zijn. Je moet gewoon lekker jezelf zijn.”

Meer vrouwen in het chauffeursvak 
Inschatting van het Sectorinstituut Transport en Logistiek geeft aan dat op dit moment zo’n 2 à 3% van de vrachtwagenchauffeurs vrouw is. Om het huidige chauffeurstekort op te lossen, wil de sector de komende jaren 3.000 chauffeurs werven. Geïnteresseerden kunnen zich op de website ikwordvrachtwagenchauffeur.nl aanmelden. Degenen die overtuigend genoeg kunnen bewijzen dat ze gemotiveerd zijn, krijgen minimaal 85% van het lesgeld terugbetaald en behalen in zo’n 3 tot 6 maanden hun papieren.

Om de sector te ondersteunen en vrouwelijke chauffeurs aan te trekken, verzamelt Volvo Trucks Nederland op haar website verschillende initiatieven van organisaties en vervoerders die zich inzetten voor meer diversiteit en waar vrouwelijke chauffeurs welkom zijn. “Wij hopen hiermee als fabrikant een steentje bij te dragen aan de problemen waar onze klanten voor staan. Bovendien is diversiteit een groot goed. Ook in de transportbranche”, besluit Roeland Ruygt, verkoopdirecteur Volvo Trucks Nederland.

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
24-04-2020
ladytruckersphotography_2018_dorien_LR.jpg

Chauffeur Dorien Claes vertelt over haar vaste passagier

Onze medewerker Mirjam Offeringa portretteerde het werkzame leven van chauffeur Dorien Claes en…
Nieuws
18-08-2021
Eef_2-1400.jpg

Schroot rijden met Eef Verhaag bij Riwald Recycling

Eef Verhaag rijdt schroot voor Riwald Recycling. BIGtruck ging een dag met haar op pad en was onder…
Nieuws
08-05-2020
ladytruckersphotography_2018_dorien_logo-2-1400.jpg

Dorien Claes over haar FH en haar Jack Russel

In BIGtruck nummer vier staat een leuk verhaal van Mirjam Offringa over de Vlaamse Dorien Claes. Dorien rijdt…