Nieuws
14-11-2023 | Door Maarten van der Westen

Volvo Trucks heeft zijn kleinste modellen een update gegeven. De Volvo FE en FL, zowel met dieselmotor als elektrisch, zijn zuiniger en veiliger geworden.

Wat direct opvalt aan de nieuwe Volvo FE en FL is het ontbreken van de zwarte band onder de voorruit, met hierin de ‘iron mark’. De zwarte band kennen we al een tijdje bij de vrachtwagens van Volvo, maar echt geliefd is hij nooit geworden. Geregeld zien we dat vervoerders het Volvo-logo toch in de grille plaatsen. Bij de Volvo FE en FL is hij nu weer terug waar hij hoort. Het zal ons benieuwen of we dit design binnenkort ook bij de grotere modellen kunnen bewonderen.

Onder de voorruit zien we in glanzende letters de naam Volvo terug. Een beetje zoals vroeger, maar bij personenauto’s zien we al langer dan uitgeschreven merknamen hip zijn. Bij de koplampen is niet veel gewijzigd, net zoals de cabine zelf. Wel hebben de FE en FL nieuwe spiegels gekregen, die slanker zijn dan de vorige. Over camera-spiegels wordt nog niet gesproken.

Verbeterd elektrisch

Uiteraard legt Volvo de nadruk op zijn elektrische modellen. Hier zijn grote stappen gemaakt. Zo is de laadtijd voor AC-laden (aan een gewone laadpaal) verhoogd naar 43kW. Je moet dan wel een laadpaal vinden die dit aankan, want de meeste palen langs de weg komen niet verder dan 11 of 22kW. Met 150kW verandert er niks aan het DC snelladen.

Het bereik van de Volvo FE en FL is toegenomen tot 450 kilometer. Zeker voor een distributievrachtwagen is dit meestal ruim voldoende om de dag mee door te komen. Waar de Volvo FL het dankzij een enkele elektromotor het moet doen met 175 pk, krijgt de grotere FE er twee. Deze heeft hierdoor 300 pk ter beschikking. Dit lijkt vrij weinig, maar bij een elektromotor is het volledige koppel altijd beschikbaar.

Veiligheid

Zeker op het gebied van veiligheid is er veel verbeterd aan de nieuwe Volvo’s. Het Zweedse merk loopt hierbij voor op de nieuwe eisen die per 2024 gaan gelden. Aangezien de Volvo FE en FL zich vaak in de stad bewegen, is dit geen overbodige luxe. De nieuwe vrachtwagens hebben extra sensoren die op andere weggebruikers letten. Ook houdt elektronica de chauffeur in de gaten, en wordt er gewaarschuwd als deze niet oplet.

De nieuwe Volvo FE en FL zijn per direct te bestellen, levering start in de eerste helft van 2024.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
22-01-2019
Volvo_FM_LNG_St_van_den_Brink1LR.jpg

Veertien Volvo LNG-trucks voor St van den Brink

St van den Brink uit Ermelo voegt veertien Volvo LNG-trucks toe aan de vloot. De levering komt tot stand…
Nieuws
19-06-2018
T2018_0242.jpg

Speciale jubileumversie van Volvo FH

Om de introductie van de Volvo FH in 1993 – een kwart eeuw geleden – te vieren, brengt Volvo Trucks de Volvo FH 25…
Nieuws
06-10-2020
nieuwe-volvo-fm-wesseling-logistics.jpg

Elf nieuwe Volvo trucks voor Wesseling Logistics

Wesseling Logistics & Warehousing uit Sassenheim heeft onlangs negen nieuwe Volvo’s FM aangeschaft.…