Om er zeker van te zijn dat de nieuwe Volvo VNL aan alle kwaliteitseisen voldoet, is hij getest onder omstandigheden die zo zwaar zijn, dat geen enkele chauffeur ze ooit ervaart. In Alaska worden de vrachtwagens danig op de proef gesteld. “De redenen om te kiezen voor Alaska als testlocatie liggen voor de hand, maar ook niet. Natuurlijk is het hier koud, daarom zijn we hier. Maar het is de aanhoudende kou waarom we deze locatie kiezen.”
De omstandigheden in Alaska zijn onvoorspelbaar. Het ene moment rijdt je nog op asfalt, dan ineens is het alleen ijs en sneeuw. Hier moest de Volvo VNL overleven: hij moest omstandigheden overleven waarin andere vrachtwagens het af lieten weten. Die omstandigheden waren extreem. “We kunnen niet alles testen in het laboratorium”, stelt Matthew Taylor van Volvo Group North America. “Daarom zijn we hier, om problemen te vinden die we niet tijdens normale testen vinden.”
Cold soak
Neem de test die Volvo de ‘cold soak’ noemt. Men houdt de weersverwachting in de gaten en als de temperatuur laag genoeg is, dan parkeert men de vrachtwagen buiten. De motor wordt uitgeschakeld en de Volvo blijft minstens 12 uur staan. De temperaturen in Alaska kunnen dalen tot -35 graden Celsius. Dan start de chauffeur de auto – zonder hulp. De vrachtauto moet zonder problemen starten, anders faalt het de test.
Alaska is perfect voor dit soort testen omdat je er voor kou niet de bergen in hoeft. Lage temperaturen op zeeniveau zijn perfecte condities. “We doen dit niet zomaar omdat het leuk is. Of omdat het mooie plaatjes oplevert. We doen dit omdat onze klanten op ons vertrouwen”, stelt Taylor. Na de ijskoude tests is het overigens niet voorbij voor de Volvo VNL. De vrachtwagens rijden zelf terug naar Colorado. Een rit van bijna 5.000 kilometer. Dat is pas testen.