Vrachtwagenheffing in Denemarken vanaf 2025

Nieuws
06-12-2023 | Door Maarten van der Westen

Ook Denemarken gaat een vrachtwagenheffing invoeren: vanaf 1 januari moet er betaald worden voor gereden kilometers. Het Eurovignet komt hiermee voor dit land te vervallen.

Eerst gaat de kilometerheffing gelden voor alle vrachtwagens vanaf 7,5 ton, maar in 2027 wordt dit aangepast naar 3,5 ton en meer. De heffing gaat gelden voor een groot deel van het rijkswegennet en een deel van de gemeentelijk wegen. Het gaat hierbij om bijna 11.000 kilometer. Het is de bedoeling dat de heffing vanaf 2028 op alle Deense wegen gaat gelden.

De hoogte van de heffing is afhankelijk van de CO2-emissieklasse waarin het voertuig zich bevindt. Dit systeem, dat momenteel nog verder uitgewerkt wordt door de Deense instanties, is niet gelijk aan de Euronormering. Een zware vrachtwagen uit emissieklasse 5 betaalt zo’n 0,2 Deense Kroon per gereden kilometer. Tenminste, buiten de vastgestelde milieuzones. Binnen zo’n zone gaat de prijs met de helft omhoog.

Om te controleren dat iedereen netjes betaald heeft, komt er een aantal vaste handhavingspunten. Hier wordt aan de hand van het kenteken gecontroleerd of er wel betaald is, dan wel via een tolkastje of met een gekocht ticket. Ook komen er flexibele controlepunten, waar passerende vrachtwagens worden gecontroleerd. Overtreders kunnen een boete verwachten. Hierbij maakt het niet uit of de vrachtwagen uit Denemarken of het buitenland komt.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
18-06-2018
Therkelsen_1.jpg

Let op je parkeertijd langs de Deense snelweg

Wil je gaan rusten op een parking langs een Deense snelweg, dan ben je vanaf 1 juli gebonden aan een maximum…
Nieuws
30-09-2015
Danmark.jpg

EU dreigt Denemarken om cabotagewet

Volgens de Europese Commissie zijn de Denen te streng waar het gaat om de cabotagewetgeving. De Denen staan toe dat…
Nieuws
19-11-2017
IEP_7775-1400.jpg

Jubileum én opening voor Hartman Expeditie

In Nieuw Amsterdam is gisteren het nieuwe distributiecentrum van Hartman Expeditie geopend. Pal aan de A37 is…