Wegrestaurant Malden overgenomen!

Nieuws
02-01-2018 | Door Iep van der Meer

Wegrestaurant Malden is al 18 jaar lang onlosmakelijk verbonden met eigenaar Ton Bader. Als oud vrachtwagenchauffeur wist Ton precies wat er verwacht werd van een wegrestaurant en dat bleek een succesformule. Inmiddels heeft Ton echter ruimschoots de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en werd het tijd om het stokje over te dragen.

Precies 38 jaar geleden begon Ton Bader zijn eerste wegrestaurant, ‘De eerste aanleg’ in Heumen. Hij nam die zaak over en bouwde het uit tot een succesvol wegrestaurant. Dat succes bleef op de buurt niet onopgemerkt want de geparkeerde trucks werden de omwonenden uiteindelijk een doorn in het oog. Ton: ,,Dat was in de jaren negentig, en we hebben toen in samenwerking met de gemeente gezocht naar een nieuwe vestigingsplaats voor het wegrestaurant. Ik wilde beslist binnen 500 meter van de autosnelweg zitten, want dan kreeg je een bord aan de snelweg van Rijkswaterstaat. Dat lukte uiteindelijk in de oksel van afrit 3 van de A73 waar Ton ruim een hectare grond wist te bemachtigen. ,,De gemeente had er alle belang bij dat ik een andere plek kreeg maar uiteindelijk duurde het toch nog een hele tijd voordat alles rond was. Allerlei milieuorganisaties gingen zich er mee bemoeien en zo, maar uiteindelijk verrees deze parking met het restaurant op het voormalige maisveld aan de A73.’’

Ton is altijd strikt geweest in de handhaving van het eigen parkeerbeleid. ‘verteren is parkeren’ is het credo, en wie niks besteed in het restaurant wordt rap van de parking af gestuurd. Daarbij schuwt Ton de confrontatie niet en dat leidde zelfs eens tot een handgemeen waarbij hij een klap met een ijzeren staaf kreeg. ‘’Die deuk zit nog in mijn kop maar het hielp wel’’ Ton is ook bijzonder actief met de ‘Federatie Wegverzorgende Horeca Bedrijven’ waarin de belangen van de wegrestaurants worden behartigd. ,,Dat is belangrijk, want nu zie je ook weer dat het beleid er op gericht is om de weekendparkeerders van de snelwegparkings te sturen. Die komen dan vervolgens bij ons terecht, maar bij mij komen ze er niet op. Dit is een privéterrein en daar gelden mijn regels. Het is belangrijk dat we als wegrestaurants in gesprek blijven met de overheid en dat we het samen eens zijn. Daar blijf ik me trouwens ook na mijn pensioen voor inzetten’’.

Na al die jaren kwam de tijd voor Ton om na te gaan denken over zijn opvolging. Sandra, de ‘bonusdochter’ van Ton zag dat samen met haar vriend Rik wel zitten, al was dat aanvankelijk niet haar bedoeling. ,,Ik heb wel altijd in de horeca gewerkt en na mijn studie Horecaondernemer/management heb ik onder meer stage gelopen op Aruba. Daarna heb ik altijd meegedraaid hier in de zaak, ook tijdens mijn studie. Alles bij elkaar werkte ik hier al zes jaar partime. De laatste 1,5 jaar werk ik fulltime in het restaurant en voor mij is het dan ook een bekend bedrijf. We zien hoe Ton het heeft opgebouwd en we gaan dan ook door op deze koers. Natuurlijk zullen we met onze tijd meegaan waar nodig, maar het blijft een wegrestaurant voor passanten en vrachtwagenchauffeurs.’’

Ton Bader heeft er dan ook het grootste vertrouwen in dat het goed komt met ‘zijn kindje’, want dat is het toch. Ton heeft al die jaren hard meegewerkt en had altijd een praatje voor de chauffeurs. Niet zelden schoven er oud collega’s aan en dan kwamen de verhalen al snel weer boven. In zijn tijd reed Ton heel Europa door, tot in de DDR en Polen aan toe. ,,Ik heb altijd diesel in het bloed gehad zoals ze dat noemen en ik ben altijd betrokken geweest bij het vak. Ik heb zelfs nog bij de oprichting van de TIA Cowboy Club gezeten, dat is bij mij in de Eerste Aanleg opgericht aan deze stamtafel. Die is 38 jaar geleden getimmerd door mijn broer. Die is al jaren niet meer onder ons maar die oude stamtafel heeft al die jaren centraal gestaan. Zowel in Heumen als later hier, in Malden. Als die tafel toch eens kon praten..

 

Ton gaat nu echt met pensioen, zo belooft hij BIGtruck. Eerst gaat hij met zijn vrouw op vakantie om even bij te komen, maar daarna is zijn ambitie om heel veel tijd aan zijn kleinkinderen te besteden. Wij wensen Sandra en Rik heel veel succes met Wegrestaurant Malden en wij gaan binnenkort meer van hun horen in BIGtruck, reken daar maar op!



Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
13-11-2021
Malden2-1400_2.jpg

Wegrestaurants mogen open blijven na acht uur

De nieuwe Corona maatregels voor de horeca gelden niet voor de wegrestaurants. Zo blijkt uit een brief die…
Nieuws
29-11-2021
127227973_1479897475533946_5926379283925030299_n_1.jpg

Wegrestaurants blijven ook nu open voor chauffeurs

Wegrestaurants blijven ook na de laatste corona maatregelen open voor chauffeurs. Dat geldt ook na 17:00…
Nieuws
27-11-2020
drone_foto_parking_avond.jpg

Massaal toeterende chauffeurs willen in restaurant eten

Gisteravond hebben vele chauffeurs via een toeteractie laten weten het oneens te zijn met het coronabeleid…