Wereldmotor voor Scania en MAN

Nieuws
06-07-2021 | Door Iep van der Meer

Traton, het moederbedrijf van Scania, MAN en Volkswagen Caminhoés in Brazilië en het Amerikaanse Navistar, werkt al jaren aan een ‘wereldmotor’’. Door wereldwijd gebruik te maken van één basismotor kunnen er grotere aantallen geproduceerd worden en dat is wat iedere producent wil. Immers, hoe groter de aantallen hoe breder de ontwikkelingskosten gedeeld kunnen worden. Bovendien is massaproductie hét toverwoord voor een beter rendement. Het lijkt er nu op dat deze motor het eerst door Scania zal worden toegepast.

Op dit moment werken Scania en MAN nog ieder met hun eigen motorenplatform. De Amerikaanse en Braziliaanse merken werkten tot nu toe met de Amerikaanse motorenleveranciers maar sinds enige tijd worden die trucks al geleverd met een motor die in de basis door MAN werd ontwikkeld. Met de nu door Scania aangekondigde nieuwe 13 liter motor lijkt het er nu op dat de nieuwe Traton Wereldmotor ook het levenslicht ziet. Al meteen na het ontstaan van Traton in 2013 werd er gesproken over zo’n wereldmotor. In de presentatie werd daarbij toen een foto gebruikt van wat onmiskenbaar een MAN blok was, waardoor de toenmalige directie van Scania even in verlegenheid gebracht werd. Of dat ook de nieuwe motor is die Scania dit najaar presenteert is onduidelijk, maar de nieuwe krachtbron zal hoe dan ook het gevolg zijn van de samenwerking tussen de beide merken.

Als we kijken naar de andere wereldspelers dan kan het ook bijna niet anders. Ook Mercedes-Benz heeft zo’n 13 liter platform wat wereldwijd wordt toegepast, onder meer in de Freightliner trucks. Ook Volvo Trucks past de 13 liter motor wereldwijd toe, en zelfs Paccar doet goede zaken met de MX13 krachtbron aan beide kanten van de oceaan. De komst van een wereldmotor is voor Traton dan ook van groot belang, want alleen op die manier kan het concern competitief blijven. Het gezamenlijk delen van onderdelen zoals motoren assen, versnellingsbakken en andere componenten is gewoon dé manier om de rendementen wereldwijd te verbeteren en de concurrentie bij te blijven. In dat licht moet ook de toepassing van Scania versnellingsbakken in MAN trucks worden gezien. Dat is niet uit luxe, of omdat die bak beter is dan de TraXon van ZF, maar gewoon omdat ze die zelf bouwen.

Het is dan ook aannemelijk dat de merken MAN en Scania in de toekomst nog verder naar elkaar toe zullen kruipen in de ontwikkeling van voertuigen. Kijk naar Volvo Trucks en Renault Trucks. Dat zijn, afgezien van de cabine nu al vrijwel identieke trucks die allerlei componenten zoals motoren, versnellingsbakken en zelfs chassis delen. De vraag is natuurlijk hoe je dan toch de eigen identiteit kunt bewaren, en daar lijkt Volvo goed in te slagen. Iedereen weet intussen dat een Renault Truck technisch eigenlijk een Volvo is, maar toch houdt Renault Trucks zijn eigen klanten die gehecht zijn aan het merk. Daarbij is Volvo duidelijk het ‘premium’ merk. Hoe die machtsverhoudingen zich tussen Scania en MAN zullen verhouden is afwachten.

Tijdens de perspresentatie van Traton in 2019 werd bijgaand beeld getoond van een MAN en een Scania die opgebouwd zijn uit Lego blokjes, de ‘Traton Modullar kit’. Daarmee geeft Traton duidelijk aan dat het modulaire principe de toekomst is voor beide merken, en voor de andere Traton merken wereldwijd.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
23-07-2020
MAN_7g.jpg

MAN schrapt 6000 banen

Na de management wissel bij Traton, het moederbedrijf van Scania, VW trucks en MAN komen er maar liefst 6000 arbeidsplaatsen te…
Nieuws
23-03-2020
Scania_fuel_fighter.jpg

Net geen 100.000 nieuwe Scania’s in 2019

Vanochtend heeft Traton, het moederbedrijf van Scania en MAN, de cijfers over 2019 gepubliceerd. Daarbij kwam…
Nieuws
31-01-2020
IEP_8446-1400.jpg

Traton (MAN/Scania) wil Navistar overnemen

De truckdivisie van Volkswagen, Traton, bestaande uit Scania, MAN en Volkswagen dor Basil, biedt 2,9 miljard…