Winnaars Truck Parking of the Year 2024 bekend

Nieuws
08-03-2024 | Door Maarten van der Westen

Belangenorganisatie ESPORG, die zich inzet voor betere parkeerplaatsen voor chauffeurs, heeft de winnaars bekend gemaakt van de European Truck Parking of the Year 2024. Delta Truck Park Secure Parking bij Lille en On Turtle La Jonquera in Spanje vielen in de prijzen.

ESPORG maakt zich al jaren hard voor betere parkeerplaatsen voor vrachtwagens langs de Europese snelwegen. Met de uitreiking van jaarlijkse prijzen willen ze de kwaliteit van de parkeerplaatsen verbeteren. Hierbij gaat het zowel om het verbeteren van de veiligheid als om voorzieningen voor chauffeurs. ESPORG hoopt hiermee het beroep van chauffeur aantrekkelijk te maken.

Delta Truck Park Secure Parking

Bij de grote parkeerplaatsen, die met meer dan 50 parkeerplaatsen voor vrachtwagens, kwam Delta Truck Park Secure Parking in Dourges, Frankrijk als winnaar uit de bus. Deze parkeerplaats, op de kruising van de A1/E17 en A21 net onder Lille, was in 2019 de eerste Europese parkeerplaats die het TAPA veiligheidscertificaat kreeg. Het terrein wordt dag en nacht bewaakt en is voorzien van een geavanceerd camera-systeem, inclusief warmtedetectie tegen ongewenste passagiers.

Delta Truck Park Secure Parking is recent uitgebreid en telt nu 213 parkeerplaatsen. Voor chauffeurs zijn er onder andere gratis douches, gratis WIFI, wasmachines, een restaurant en een snack bar en drankautomaten. Dagelijks passeren hier zo’n 25.000 vrachtwagens, waardoor deze parkeerplaatsen één van de drukste in heel Europa is.

On Turtle La Jonquera

Bij de kleinere parkeerplaatsen was On Turtle La Jonquera in Spanje de grote winnaar. Voor Nederlandse chauffeurs is deze locatie net wat verder rijden: hij ligt net over de Spaanse grens langs de AP-7/E15 richting Barcelona. Deze parkeerplaats met 50 plaatsen neemt kwaliteit net iets verder dan andere. Zo is het terrein maar liefst 25.000 m2 groot en heeft het een eigen filterinstallatie voor diesel. Voor de veiligheid wordt bijvoorbeeld automatisch het kenteken op de tankcard gecontroleerd met die van de vrachtwagen voor er getankt kan worden.

Ook bij On Turtle La Jonquera zijn veel voorzieningen. Zo telt het terrein een hotel, een restaurant, een winkel en een supermarkt. Voor chauffeurs zijn er niet alleen douches en wasmachines, maar ook gratis WIFI en een arcade. Het terrein wordt dag en nacht in de gaten gehouden met talloze camera’s.

Europese Unie

Beide prijswinnaars hebben de hoogte Level Gold certificering van de EU Parking Standard al op zak. Andere parkeerplaatsen die in de prijzen vielen waren Truck Etappe Béziers en Truck Arena 31 in het zuiden van Frankrijk, Calsina y Carre in Spanje en Truck Park Brescia Est in Noord-Italië. Bij de uitreiking van de ESPORG European Truck Parking of the Year 2024 was de Europese Unie nauw betrokken. Kristian Schmidt, Director Land Transport van de Europese Commissie, zei: “We steunen de ontwikkelingen van een Europees netwerk van veilige parkeerplaatsen in Europa, om zo de werkomstandigheden van chauffeurs te verbeteren, lading veilig te houden tegen criminaliteit en te verkeersveiligheid te verbeteren.”

“Bij het transport gaat het niet alleen om voertuigen en infrastructuur”, aldus Kosma Zlotowski, lid van het Europees Parlement. “De veiligheid, gezondheid en werkomstandigheden van chauffeurs moet een prioriteit zijn. Daarom zijn goede parkeerplaatsen zo belangrijk. Er zijn er nu veel te weinig. Deze prijzen van ESPORG zijn daarom zo belangrijk, omdat ze laten zien hoe goed de kwaliteit van parkeerplaatsen in Europa kan zijn.”
 

BIGtruck online magazine is een onderdeel van Transwebgroup Coöperatief U.A.