De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, kortweg WRR, heeft een rapport gemaakt over arbeidsomstandigheden in Nederland. Daarin staat dat werk meer behelst dan alleen centjes verdienen.
Toch is dat in Nederland het geldende idee, zegt de WRR. In ons land zou de werknemer vooral moeten werken, waarbij er van hem of haar een steeds hogere concentratie en een hogere productiviteit worden geëist. “Landen die inzetten op fatsoenlijk werk, doen het economisch beter dan landen die inzetten op flexwerk”. Duidelijk is dat met dit laatste Nederland wordt bedoeld. In Nederland werkt bijna een kwart van het personeel op basis van een flexcontract, verreweg het hoogste in West Europa. In Frankrijk en Zweden ligt dit percentage op respectievelijk 17 en 16 procent.
Chauffeurs
De WRR adviseert de regering om de economie ‘mensvriendelijker’ te maken, en geeft het chauffeursberoep als voorbeeld van hoe het niet moet. ‘Chauffeurs zijn er nog niet als ze van A naar B moeten rijden. Ze hebben te maken met agressieve medeweggebruikers, en met boze klanten en opdrachtgevers als ze te laat komen. Chauffeurs moeten dat soort conflicten vaak zelf oplossen. Tegelijk is hu vrijheid afgenomen. Er wordt sterk op toegezien waar hij of zij is en wanneer. "De WRR stelt dat personeel beter functioneert wanneer er sprake is van een zekere autonomie, maar ondanks dat Nederlands personeel steeds hoger is opgeleid, ervaart men steeds minder vrijheid", aldus de rapporteurs.
Vaste baan
De WRR stelt dat uit onderzoek blijkt dat mensen liever een vaste baan hebben, dan een flexibel contract. “Dat geeft ook meer betrokkenheid bij het bedrijf. In zulke organisaties wordt harder gewerkt en is sprake van meer creativiteit en vernieuwende ideeën. Personeel moet volgens de WRR meer grip op het eigen werk krijgen, een baan, een takenpakket moet overzichtelijk zijn. Nu de werkloosheid laag is, zou de regering zich moeten richten op kwaliteit van werk. Dus niet alleen de meest concurrerende economie, maar ook de beste plek om te werken.